Aquesta tarda s'han viscut hores intenses als despatxos de la Mesa del Parlament. Lluís Corominas, Jordi Turull i Anna Simó han estat bastint una nova proposta d'ubicació dels escons per buscar el consens que reclamen CSQP, PSC, PP i C's. A hores d'ara la proposta no està tancada ni dins les files de JxSí, i comptat i debatut, planteja un lloc prominent de la cap de l'oposició, Inés Arrimadas, líder de C's. Ara bé, aquesta proposta podria incloure que CSQP i el PSC passessin a la bancada dreta. "Encara no hi ha res en ferm, demà la Mesa de la Diputació Permanent decidirà", asseguren a El Nacional.

Un dia llarg

Aquest migdia, els portaveus electes dels grups parlamentaris, llevat de la CUP,  s'han reunit a la sala dos de la Cambra catalana durant mitja hora per continuar enfrontats en la negociació del "pack parlamentari" format per Mesa, ubicació d'escons, comissions i senadors autonòmics. De fet, no s'ha passat del primer punt: la ubicació dels grups parlamentaris a l'hemicicle. JxSí no afluixava i volia mantenir les primeres files de les dues bandes de l'arc parlamentari en senyal de "transversalitat". A continuació, la CUP i la resta dispersats en seccions per l'hemicicle. Aquesta era una proposta amb què ni C's, ni PSC, ni PP ni CSQP estaven d'acord i de la qual n'han fet casus belli. La proposta de JxSí no agradava a l'oposició perquè quedava aïllada mediàticament en el plànol televisiu de, per exemple, les sessions de control. Des de JxSí insisteixen que volen evitar un Parlament dividit en dos blocs, però tot i això aposten per una nova fórmula que puguin comprar la resta de partits i que enalteixi l'escó d'Arrimadas.

Una ubicació provisional

Demà a les 9:30 es reunirà la Mesa de la Diputació Permanent del Parlament. Una Mesa que aprovarà la "ubicació provisional" dels diputats per la sessió constitutiva de dilluns. Aquesta Mesa té la mateixa majoria que la pactada pels grups, amb la presidenta, Núria de Gispert, i les dues vicepresidències, Anna Simó i Lluís Corominas, en mans de diputats de JxSí, i les dues secretaries en mans de Celestino Corbacho, PSC, i Santi Rodríguez, del PP. Un cop constituït el nou Parlament, la nova Mesa i Junta de Portaveus ratificarà aquesta ubicació o n'aprovarà una de nova. En qualsevol cas, s'accepti o no la proposta nova de JxSí, que manté la transversabilitat de la coalició al Parlament i un tracte preferent a la CUP, s'imposarà la de la majoria independentista.

La Mesa, garantida

Tot i això, els grups parlamentaris no veuen perillar la composició acordada de la Mesa: quatre per JxSí; i els tres restants per C's, PSC i CSQP. Ara bé, CSQP sí que ha gosat posar en dubte aquest acord si no s'amplia amb altres pactes. "Veurem si continua l'agressió democràtica per acabar de decidir-nos", comentava el portaveu de CSQP, Joan Coscubiela, en sortir de la reunió. "Carme Forcadell ha de ser la presidenta del Parlament i m'agradaria votar-la a favor, però hi ha d'haver un pacte més ampli sobre llocs a l'hemicicle, presidències de comissió i senadors", insisteix Joan Josep Nuet, diputat electe de la coalició d'esquerres i designat per ostentar la quarta secretaria de la Mesa.

La batalla dels senadors

L'equació de CSQP i del PSC és que si la Mesa roman tal com s'ha pactat, amb quatre noms de JxSí, els tres restants per C's, PSC i la mateixa coalició d'esquerres deixant fora el PP, els populars puguin tenir un senador autonòmic. Al capdavall, tot depèn del sistema que s'utilitzi pel repartiment. Si s'utilitza el sistema proporcional D'Hondt, dels vuit senadors autonòmics JxSí en tindria cinc; C's dos i el PSC un. En canvi, si es calcula amb el sistema de restes majors, el resultat és més proporcional: quatre per JxSí; un per C's; un pel PSC; un per CSQP i un pel PP. Les reunions, però, continuaran fins demà a les 9:30.