Aquest dimecres podria començar l’inici del final d’una etapa de 9 mesos sense govern a l’Estat espanyol.

El president del PP i del govern en funcions, Mariano Rajoy, reuneix el comitè executiu del partit per consensuar si accepten les condicions de Ciudadanos per començar a negociar un pacte per a la investidura.

La primera condició del líder de C’s, Albert Rivera, és que Rajoy posi data a la investidura. La segona que es comprometi a complir sis mesures del que Rivera ha anomenat “pacte anticorrupció”.   

Les sis condicions

Les sis condicions també anomenades de "regeneració democràtica" són les següents:

- Apartar els càrrecs públics imputats en casos de corrupció.

- Suprimir els aforaments.

- Nova llei electoral amb llistes desbloquejades, igual valor de vots, acabar amb el "vot robat".

- Eliminar els indults en casos de corrupció política.

- Limitació de mandats del president del govern espanyol.

- Transparència: creació de la comissió de corrupció parlamentària.

La reunió d’avui a Gènova té cert morbo perquè, entre els membres del comitè que hauran de ratificar les mesures anticorrupció, hi ha, per exemple, l’exalcaldessa de València i actual senadora del PP, Rita Barberà.  

A aquestes alçades, gairebé ningú dubta que Rajoy donarà el Sí a Rivera. Això sí, amb tota probabilitat serà un Sí "in diferit"; és possible que el matrimoni no es consumi avui sinó que la necessitat de C’s i PP d’escenificar que cap dels dos fa concessions gratuïtes a l’altre, faci que es posposi el Sí uns dies.  

A tot això, respondria el rum-rum ventilat des de Gènova que apunta que el PP podria matisar les condicions....  

El comptador de la negociació

Si arriba el Sí, Rajoy i Rivera es reuniran per pactar la data per a la investidura i impulsar oficialment la negociació entre PP i C’s d’un document que concreti els compromisos dels dos partits a canvi del suport a la investidura de Rajoy.

Es formarien quatre taules de negociació: reformes institucionals, política econòmica, polítiques socials i polítiques educatives.  

Calendari

Fonts dels dos partits juguen amb la idea que el primer debat d’investidura es convoqui l’última setmana d’agost o la primera de setembre. Per això és imprescindible que les negociacions arrenquin ja.

Pel que fa al debat d’investidura, hi ha dues opcions possibles.

La primera és que el debat arrenqui dimarts 30 d’agost i la primera votació es faci el 31 i la segona el divendres 2 de setembre. Rajoy, però, ha de ser a la cimera del G-20 que se celebra a la Xina i hauria de sortir d’Espanya el dia 3. Per tant, si superés la investidura, hauria de jurar el càrrec després del viatge.

La segona és que el debat arrenqui després del viatge: dimarts 6 de setembre. La primera votació es faria el 7 i la segona el divendres 9 de setembre.   

El límit del 30 setembre

El 30 de setembre també expira el termini per aprovar els pressupostos generals de l’Estat. Si no hi ha govern i, per tant, nova proposta de pressupostos, es prorrogaran els actuals de manera automàtica.

Això no permetria prendre mesures en la línia de retallar el dèficit públic tal i com exigeix Brussel·les per no sancionar econòmicament Espanya.