A Comú Podem ha registrat una iniciativa en el Congrés perquè el Govern mesuri l'impacte d'incentius a la contractació com la tarifa plana de 100 euros de cotització i l'avaluació del mínim exempt de 500 euros per a la base de cotització perquè el Parlament decideixi si s'han de mantenir.

La proposició no de llei, que firma la diputada Aina Vidal, insta l'Executiu que, en el termini màxim de sis mesos, presenti l'esmentada avaluació al Congrés detallant els efectes generats sobre la contractació indefinida, la segmentació del mercat de treball i l'impacte econòmic sobre els ingressos de la Seguretat Social.

El seu objectiu és que, amb els resultats de les esmentades avaluacions, el Congrés pugui pronunciar-se sobre la revisió del sistema de bonificacions i exempcions a la cotització a la Seguretat Social com a mesura per a la creació d'ocupació de qualitat.

En Comú Podem, soci d'Unidos Podemos a Catalunya, recorda que en el moment de l'aprovació del decret llei que incloïa les mesures per al foment de l'ocupació|ús i la contractació indefinida, el Govern "va aventurar que l'impacte pressupostari de la mesura seria neutre".

Tanmateix, la memòria econòmica de la norma "no va incloure cap xifra sobre les cotitzacions que anava a deixar d'ingressar la Seguretat Social" i recentment un grup d'investigadors de la Universitat de València va realitzar un estudi en el qual s'efectua el càlcul de l'impacte de la mesura.

Segons aquesta anàlisi, per recaptar la mateixa quantitat que es recapta amb un contracte indefinit sense incentiu a la contractació, hauria estat necessari firmar tres contractes de treball indefinits bonificats amb aquesta tarifa plana de 100 euros (en vigor entre febrer de 2014 i març de 2015).

Segons dades ofertes pel mateix Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social, les xifres reals estan "molt allunyades de les que haurien estat necessàries", segons assenyala En Comú en la seva iniciativa.

Minva d'ingressos

La tarifa plana de 100 euros va beneficiar 341.947 persones, que representen "únicament" un 22,9% dels 1,49 milions de contractes indefinits registrats entre febrer de 2014 i març de 2015.

"Això és, en contra del previst pel Govern, la minva en els comptes de la Seguretat Social com a conseqüència de la tarifa plana va ser evident", assenyala En Comú, que apunta que la mesura va suposar un "estalvi important" en costos laborals per a les empreses.

Tanmateix, veu important retenir que una part de la nova contractació indefinida "s'hauria produït també sense l'aplicació de la tarifa plana per la millora de la situació econòmica i una altra part hauria estat contractació temporal".

Efectes sobre la seguretat social

En relació amb els efectes sobre els ingressos a curt termini de la Seguretat Social, en Comú apunta que els càlculs de l'estudi de la Universitat de València, indiquen que, amb les dades de l'Enquesta Trimestral de Cost Laboral, un nou contracte indefinit a temps complet amb salari mitjà suposa 7.386 euros anuals en cotitzacions per contingències comunes entre la part del treballador i de l'empresa si no hi ha reducció de la cotització i 2.427 euros amb reducció de cotització.

D'altra banda, sobre el decret llei de 2015 de reducció de càrrega financera i altres mesures d'ordre social, que regula el mínim exempt de cotització, En Comú apunta que també buscava incentivar la creació d'ocupació de qualitat, això és, de caràcter indefinit a temps complet i a temps parcial (com a mínim del 50% del temps).

En aquesta ocasió, el nou benefici en la contractació indefinida consistia en un mínim exempt de 500 euros per a la base de cotització per contingències comunes a càrrec de l'empresa si la contractació era a temps complet, i si era a temps parcial superior al 50% de la jornada, el mínim exempt es reduiria de forma proporcional.

La diferència entre ambdues mesures es basa que el mínim exempt de cotització redueix la base de cotització i la tarifa plana reduïa directament la quota a pagar.

Les subvencions i la contractació

D'altra banda, el mínim exempt suposa un estalvi més gran per a l'empresa en termes relatius com menor sigui el salari mentre que la tarifa plana suposava un estalvi relatiu més important a mesura que el salari era més gran.

Respecte als efectes d'aquesta mesura, el nombre de persones beneficiades pel mínim exempt han representat únicament el 16% dels 1,98 milions de contractes indefinits firmats entre març de 2015 i agost de 2016.

En relació amb els efectes sobre els ingressos a curt termini de la Seguretat Social, per a un salari mitjà a temps complet la cotització anual de l'empresa sense bonificació és de 6.256 euros i la del treballador de 1.246 euros.

Segons En Comú, amb mínim exempt, la cotització de l'empresa passa a 4.840 euros i la del treballador o treballadora es manté igual. Aquests 1.416 euros anuals de pèrdua de cotitzacions per contracte indefinit suposen el 18,9% dels ingressos per contingències comunes i es podrien compensar si gràcies a aquesta mesura el nombre de contractes indefinits amb aquesta bonificació fos un 23,3% superior als que s'haguessin firmat sense aquesta bonificació.

D'aquesta forma, En Comú augura que a mitjà termini l'efecte sobre els ingressos dependrà del que passi després dels tres anys que s'ha de mantenir el nivell d'ocupació que dóna dret a la reducció, sent positiu si es manté l'ocupació addicional creada.

"El cert és que l'existència d'aquests incentius amb prou feines s'ha notat en la segmentació del mercat de treball", sentència. En concret, el 2013 els treballadors amb contracte indefinit representaven el 7,6% dels contractes registrats a Espanya; el 2014, amb la tarifa plana en vigor, equivalien al 8% i el 2015 eren el 8,6%.

Fins a l'octubre de 2016, els treballadors i treballadores amb contracte indefinit continuen estancats en el 8,6% de la contractació. Així, malgrat els incentius la participació dels contractes indefinits segueix per sota de l'11,8% que es va assolir el 2007, abans de l'esclat de la crisi i de la reforma laboral de l'any 2012.

Per això, En Comú creu que "queda demostrat que les subvencions a la contractació són, a més de cares, ineficaces i tenen efectes perversos".