“Els prometo que m’hi deixaré la pell”. El candidat a la presidència de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha exposat en un discurs de menys d’una hora la seva candidatura i el programa de govern que ha tancat amb una crida al conjunt de l’hemicicle exigint la “màxima dignitat del moment”.

“A la gent que m’acompanyi els exigiré com ha fet Artur Mas que s’hi deixin la pell. Així aconseguirem no només fer les coses ben fetes, sinó que ens en sortirem”, ha proclamat.

Després de recordar que fins fa poques hores la seva funció era la d’alcalde de Girona, el candidat ha assegurat que no comptava haver de trobar-se avui en aquesta situació, però ha subratllat que “no són èpoques per a covards ni tremolosos de cames”. “Ens toca assumir responsabilitats, encara que no siguin les que t’imaginaves”, ha reblat.

Perdó i gràcies

Puigdemont ha obert la seva intervenció demanant perdó i donant les gràcies: admetent que han “trigat massa a venir al Parlament amb una solució” després del mandat del 27S, però alhora expressant l’agraïment “a qui ho ha fet possible a través de negociacions difícils i complexes, i als qui mai s’han aixecat de la taula”.

Ha dedicat un agraïment especial a Artur Mas per haver impulsat la proposta i haver fet “honor a la dignitat del seu mandat, envoltat d’incomprensions i pressions inacceptables en una societat democràtica”.

Procés constituent

El candidat, que ha admès que el discurs no li ha resultat fàcil i que no l’ha pogut preparar com hauria volgut, ha fet un repàs dels eixos principals del programa de govern de Junts pel Sí i ha subratllat com a compromís central “obrir un procés constituent”, amb una voluntat permanent de diàleg i negociació amb l’Estat espanyol, la Unió Europea i la comunitat internacional.

En el darrer tram del discurs, ha fet una reivindicació del món local i de la ciutat de Girona. Ha destacat que el primer president de la Generalitat va ser un gironí, Berenguer de Cruïlles, ha recordat que avui es compleix l’aniversari de la mort de Josep Pallach, i ha evocat el Sindicat de Remença –"quan al segle XV hi havia gent que es reunia en assemblea per lluitar contra els qui els oprimia”–.

Tot plegat abans de garantir una actitud oberta, humil i respectuosa i assegurar que no perdrà mai de vista la temporalitat de la responsabilitat de president de la Generalitat. “Segurament més temporal que mai”, ha reblat.

Des de la tribuna de convidats seguien el ple, els expresidents del Parlament Núria de Gispert, Ernest Benach i Joan Rigol. En representació de l’Ajuntament, el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, i l’exalcalde Xavier Trias. Entre el públic, els responsables de l’ANC, Jordi Sànchez, i d'Òmnium, Jordi Cuixart.