Podem no ajornarà l'elecció de la seva nova direcció. L'assemblea seguirà el calendari previst, probablement a finals d'abril, després que dimarts el secretari d'organització de Podemos, Sergio Pascual, introduís confusió en afirmar que calia esperar que la proposta de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, d'un nou partit "madurés".

Segons fonts de la formació consultades per El Nacional, aquests mesos serviran per impulsar un debat intern en què cadascun dels candidats que opti a liderar l'organització expliqui les seves propostes i també què pensa fer amb la via Colau. Des de l'octubre, quan la secretària general Gemma Ubasart va dimitir per discrepàncies amb la campanya del 27S, el partit liderat a l'Estat per Pablo Iglesias viu en una situació d'interinitat.

De moment, l'única persona que sembla disposada a encapçalar Podem a Catalunya és el diputat i activista Albano Dante Fachin, si bé encara no és oficial. Fachin explicava la setmana passada a El Nacional que el nou partit d'esquerres plantejat per l'alcaldessa "no passa desapercebut i està sobre la taula".

No a la dissolució

Si una cosa tenen clara els morats catalans, és que fer diferents confluències per cada cita electoral que no estiguin "coordinades", perjudica i no té "sentit". Que en diverses ocasions alguns actors com En Comú Podem reiterin que no són el mateix que grups com Catalunya Sí que es Pot "crea confusió en la gent".

Ara bé, que apostin per una confluència "estable" no vol dir que estiguin disposats a dissoldre's dins d'aquesta fórmula, cosa que Pascual no descartava ahir. "La sensació és que les bases volen enfortir el partit", remarquen.

Actualment els podemistes catalans tenen quatre diputats al Parlament (dins del grup dels 11 de CSQP) i dos al Congrés dels Diputats (dins del grup dels 12 d'En Comú Podem).

En la línia d'ICV

Dir sí a confluir, però mantenint la identitat pròpia, va en la línia d'allò plantejat per ICV en el consell nacional de dissabte passat. Aleshores, es va donar llum verda a una ponència que, en paraules de l'ecosocialista Marta Ribas, "ens ha de portar a construir el nou PSUC del segle XXI".

Amb un procés de renovació de lideratges en marxa, i que ha de culminar a l'abril, els verds ja han acceptat la via Colau, assegurant que "hi volem ser aportant el que som, la nostra gent, les nostres idees i volem tenir-hi un paper molt destacat".

La reivindicació de seguir existint com a partit no s'entén sense una bateria de dades sobre la trajectòria i la implantació territorial que el diputat David Cid es va encarregar d'explicar. "Tenim 166 grups municipals, presència arreu del territori i a tots els estaments institucionals (Ajuntament, Parlament, Congrés, Senat i Parlament europeu)", va sentenciar.