Les negociacions amb la CUP per a la investidura d’Artur Mas han estat avui inevitablement presents en la primera reunió del grup parlamentari de Junts pel Sí, celebrada aquest matí a la Cambra catalana. Alguns dels diputats electes que figuraven com a independents a les llistes han recordat el suport que els seus compromisos electorals, inclosa la candidatura de Mas a la presidència de la Generalitat, han rebut a les urnes. Raül Romeva, Mas i Oriol Junqueras han presidit la trobada.

Diferents assistents a la reunió, a porta tancada, han destacat la intervenció del cap de llista per Girona, Lluís Llach. Segons ha sabut El Nacional, el diputat electe ha valorat l’actitud de la CUP de defensar les seves propostes electorals, però ha subratllat que també JxSí ha de defensar amb fermesa els compromisos amb què s’ha presentat als comicis i que han rebut l’aval de més d'1.600.000 de votants. Llach ha demanat als negociadors que deixin clar des del primer dia que treballen per la independència.

Prèviament havia intervingut Germà Bel, cap de llista per Tarragona. Bel ha subratllat que la candidatura de Mas forma part de les propostes electorals de JxSí i, per tant, no es tracta de defensar la figura del president, sinó els compromisos amb què la coalició va anar als 27S. Al fil d’aquest argument, l’electe tarragoní ha tret dramatisme a un escenari de noves eleccions.

Bel s’ha referit a casos concrets com el del govern de Suècia. El país nòrdic va celebrar dues eleccions generals en sis mesos (setembre de 2014 i març del 2015) per primera vegada en més de mig segle arran del col·lapse en menys de tres mesos del govern de centreesquerra per impossibilitat de fer una majoria que aprovés els Pressupostos del 2015.

Una altra de les intervencions ha estat la de l’alcalde de Molins de Rei, Joan Ramon Casals, que ha subratllat que ara la prioritat ha de ser el procés, mentre que l’alcalde de Girona i president de l’AMI, Carles Puigdemont, ha destacat que, un cop la CUP ha renunciat a la declaració unilateral d’independència, toca intentar refer la unitat en el full de ruta acordat pels independentistes.

La reunió d’avui ha servit perquè els nous diputats engeguin el treball de repartiment de les tasques parlamentàries. Tot plegat, evidentment, pendent de tancar l’acord per a la investidura que condicionarà la distribució de funcions, especialment a la cúpula del grup.

La primera reunió del grup de JxSí s’ha tancat amb la foto de família a les escales nobles del Parlament. Aquesta primera imatge, però, té algunes absències com la de la republicana Marta Rovira, que ha patit una indisposició.