Catalunya Sí que es Pot (CSQP) és la gran confluència de l'esquerra, però no del catalanisme. Així ho indica un estudi detallat de la darrera enquesta política del Centre d'Estudis d'Opinió, en la qual ni els mateixos votants superen "l'aprovat en catalanisme".

"Serà que els hereus del PSUC perdem la C?", es pregunta un vell militant d'ICV, una de les formacions que integren CSQP i que ha esperonat Barcelona en Comú per a la capitalitat catalana, amb Ada Colau al capdavant, o amb la darrera ofensiva per a les eleccions espanyoles del 20D d'En Comú Podem, amb Xavier Domènech com cap de llista per Barcelona.

Ni l'aprovat en catalanisme

Un 4,95. Aquesta és la resposta dels votants de CSQP davant la pregunta d'on s'ubicarien en una escala que 10 és màxim catalanisme i 0 màxim espanyolisme. És a dir, no arribaria ni al cinc, mentre que en anteriors sondeigs superaven amb escreix aquest número.

Així CSQP comparteix espai amb el PSC, a qui els seus votants li atorguen un 4,97 en catalanisme –percentatge lleugerament superior als de Lluís Rabell–; amb Ciutadans, a qui els seus votants li atorguen un 3,83% en catalanisme i el 3,78 del PP. Mentre que la CUP i JxSí, amb 7,52 i  8,04 són els únics que "aproven" i amb nota sobre el grau de catalanisme.

Dubtes sobre la pertinença

Els virtuals votants de les confluències d'esquerra són els ciutadans que més dubten sobre el seu sentiment de pertinença.

És el partit, i de llarg, amb més votants que no saben com ubicar-se davant quatre possibilitats concretes: ser un català que viu a Catalunya, com opten un 27,1% dels seus votants; un català que viu a Espanya (24,7%); un espanyol que viu a Catalunya (20%) i un espanyol que viu a Espanya (5,9%). Un 22,4% dels seus votants no s'identifica en cap d'aquestes opcions.

Independentistes, no

La gran majoria dels votants de la confluència, un 58,8%, apostaria perquè Catalunya fos un Estat dins una Espanya federal i a un 25,9% ja els està bé que sigui una autonomia.

Només un 10,6% se significa per a favor d'un Estat independent. Unes xifres que contrasten més o menys quan els votants de les confluències se'ls demana què votarien en un referèndum independentista. Un 82,4% asseguren que votarien "no" i un 16,5% que "sí".

I la C?

A la vista de l'estadística demoscòpica del CEO les forces polítiques de matriu catalanista que vertebren la confluència d'esquerres –com ICV, hereva jurídica del Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC) o el magma d'Esquerra Unida i Alternativa (EUiA), que acull diverses formacions com Comunistes de Catalunya i l'Aurora o el PSUC Viu–, han perdut pistonada catalanista per la seva unió amb forces com Podem o Equo d'abast estatal i poc preocupades pel debat nacional de Catalunya.

(FOTO: Joan Coscubiela i Lluís Rabell al Parlament / Sergi Alcàzar)