Els expresidents del Parlament, Joan Rigol, Ernest Benach i Núria de Gispert, han expressat avui a la Cambra catalana el seu suport a la presidenta Carme Forcadell i a la sobirania de la institució que representa. Ho han fet en un acte solemne acompanyats del president, Carles Puigdemont, i del Govern pràcticament en ple així com una àmplia representació de diputats tant de l'actual legislatura com d'anteriors i de representants de les entitats sobiranistes.

L'objectiu era rebutjar les querelles contra la presidenta del Parlament i els membres de la Mesa Lluís Corominas, Anna Simó i Ramona Barrufet, querellats per recolzar votacions al ple relacionades amb el procés. Tots ells ocupaven la primera fila de l'acte, amb el secretari de la Mesa Joan Josep Nuet, al qual la fiscalia ha deixat fora de la querella per la seva trajectòria política no independentista. Al seu costat, l'expresident Artur Mas, l'exconsellera Irene Rigau i l'exconseller Francesc Homs, tots tres amb condemnes d'inhabilitació que en el cas de l'exconseller de Presidència s'ha fet ja efectiva.

WhatsApp Image 2017 04 19 at 18.10.49 (1)

Intromissió intolerable

L'expresidenta Gispert, que ha assegurat dirigint-se a Forcadell que hauria fet el mateix que ella i, per tant, sempre estarà al seu costat, s'ha encarregat de llegir un manifest de suport sota el títol Respecteu les nostres institucions.

"Considerem una intromissió intolerable les querelles presentades. Demanem respecte per la principal institució política i els seus representants escollits democràticament, i no admetem que per raons polítiques es pugui alterar des d'institucions jurídiques la composició de la Cambra, ni que es pretengui inhabilitar els representants legítims de la ciutadania", adverteix el manifest. 

El document, que expressa de "manera solemne" el ple suport tant als investigats com als exmembres del Govern condemnats, retreu que "els intents de criminalitzar actuacions parlamentàries vulneren el principi democràtic de la separació de poders, i són impropis d'un estat membre de la Unió Europea".

Benach, que ha actuat com a mestre de cerimònies, ha explicat que han volgut fer sentir la seva veu davant la greu intervenció contra les institucions catalanes -“una nació també són les seves institucions”, ha reblat-, mentre que Rigol, que ha insistit a defensar la necessitat de diàleg, ha recordat que Catalunya sempre ha lligat la democràcia amb l’aspiració de plena sobirania.

WhatsApp Image 2017 04 19 at 17.57.21

Mai no caminareu sols

La darrera intervenció ha estat la de Puigdemont que ha advertit que "cap democràcia no es pot permetre inhabilitar la feina del Parlament, especialment aquella que li és pròpia, debatre, discutir i acordar". "Un parlament on no s'hi pot parlar no és un parlament. I si això passa, que és el que està passant, ens hem de comprometre col·lectivament, com a país amb les nostres institucions. Perquè en realitat estan intentant inhabilitar-nos a tots plegats", ha advertit Puigdemont. Per aquesta raó ha garantit a Forcadell i als membres de la Mesa: "Mai no caminareu sols".

Prèviament ha intervingut Forcadell, que ha denunciat que "els intents de criminalitzar els debats parlamentaris són un atac a la bases de la democràcia, com la llibertat d'expressió i la separació de poders". La presidenta, visiblement emocionada, ha garantit que tots els membres de la Mesa estaran "a l'alçada del moment històric" per defensar els drets dels catalans i garantir que s'escoltin les veus dels membres de la Cambra.

WhatsApp Image 2017 04 19 at 18.10.49

L'acte ha comptat amb la participació dels periodistes Jose Antich, director de El Nacional, i Mònica Terribas, responsable de El Matí de Catalunya Ràdio. Antich ha abordat el pols contra la LOAPA a la qual va haver de fer front el Parlament l’any 1982, després del 23-F, mentre que Terribas ha evocat el procés que va desembocar en les retallades de l’Estatut.

WhatsApp Image 2017 04 19 at 17.57.22

WhatsApp Image 2017 04 19 at 18.10.45

A banda dels membres dels grups de JxSí i la CUP que eren presents a l'auditori del Parlament, on s'ha celebrat l'acte, també han volgut expressar el suport als membres de la Mesa exdiputats d'ERC i de l'antiga CDC, els exparlamentaris cupaires David Fernández i Quim Arrufat, i l'exdiputat d'ICV-EUiA David Companyon. Pel que fa les entitats sobiranistes, hi havia una àmplia representació del Pacte Nacional pel Referèndum, encapçalada pel seu coordinador, Joan Ignasi Elena, i els presidents de l'ANC, Jordi Sànchez, i Òmnium, Jordi Cuixart.

La convocatòria dels expresidents s'ha convertit en una primera mostra d'unitat de les forces independentistes, després de les turbulències que ha hagut de superar les darreres setmanes tant la cohesió interna del Govern com les relacions entre PDeCAT i ERC. Divendres aquesta imatge de cohesió s'ha de veure reblada dels del palau de la Generalitat amb un acte de suport al referèndum protagonitzada per tots els membres de l'executiu.