GRA067 MADRID, 18/01/2016.- Los quince ultras que asaltaron el centro cultural Blanquerna de Madrid durante la Diada de 2013, para quienes la Fiscalía pide entre dos y cuatro años de prisión, durante el juicio que se sigue contra ellos en la Audiencia Provincial de Madrid. EFE/MARISCAL

Oda a Espanya en la primera sessió del judici oral per l'assalt a la llibreria Blanquerna de Madrid. "Si toquen l'amor a Espanya trec la meva impulsivitat", ha reivindicat avui un dels seus principals participants, Pedro Chaparro, per justificar la seva participació. "Qualsevol espanyol de bé hauria d'haver-hi estat", ha afegit el secretari nacional de FE-La Falange, Sergio R. F.

Dues diades enrere, l'11 de setembre de 2013, Chaparro, acompanyat d'un grup de 14 radicals espanyolistes va entrar al centre cultural català on es commemorava, com cada any, la festa nacional de Catalunya. Entre crits de "¡No nos engañan, Cataluña es España!" van agredir cinc persones, entre elles el llavors diputat de CiU Josep Sánchez-Llibre i un càmera de TV3, i van causar greus desperfectes en el local.

Entre mirades desafiants, banderes preconstitucionals, i amb la cara ben tapada, Chaparro va baixar aquella tarda les escales, va arribar fins al faristol i amb agressivitat va prendre-li el micròfon al delegat del Govern, Josep Maria Bosch. La seva raó: "Em van fer entendre que es produiria una arenga contra l'amor a Espanya". Abans de marxar un dels participants, que ara tothom diu desconèixer, va tenir el detall de ruixar amb gas pebre tota la sala.

"Allò era un aquelarre"

"Vam anar a fer una protesta pacífica sense cap tipus de danys, simplement per defensar la unitat d'Espanya, una cosa que recull la Constitució espanyola", s'ha queixat Pedro M. "Allò era un aquelarre", ha sentenciat Joaquín.

Segons la versió que han donat avui els assaltants, tot va ser un acte espontani i reflex del seu amor per la pàtria. "Hi havia molta gent als voltants i al final la massa i el rebombori de la gent ens va conduir cap dins", ha assegurat Pedro M. i ha afegit que "hi vam participar patriotes a nivell espontani". Sobre la seva xicota, Paula M, Pedro M. ha declarat en un acte d'amor que "Si a ella li cau alguna pena, vull que aquesta recaigui sobre mi", perquè "ella no té la culpa de res".

Pancartes de suport

"Absolución patriotas, caso Blanquerna", clamava una pancarta aquest matí a les portes de l'Audiència Provincial de Madrid. Simpatitzants d'extrema dreta s'havien concentrat per donar suport als assaltants i reclamar la seva absolució. Però la lona desplegada no ha durat gaire, ja que ha estat retirada a instàncies dels agents policials.

El judici, que ha començat amb dues hores de retard i que es reprendrà demà, pot acabar amb penes de quatre anys de presó per a Jesús Fernando F.G., agressor de Josep Sánchez-Llibre, i per Juan Luis L.G., que va agredir Josep Maria Bosch. Onze mesos menys dels que reclama la Generalitat, que es personada en la causa.

La Fiscalia també ha sol·licitat dos anys de presó pels altres tretze acusats, a qui atribueix desordre públic, danys i coaccions, així com el pagament d'una multa, la quantitat de la qual es desconeix ara per ara.