La eleccions regionals celebrades avui a Berlín han ratificat l'erosió dels grans partits, especialment la Unió Cristianodemòcrata (CDU) de la cancellera Angela Merkel, i han consolidat a la dreta radical, que va aconseguir l'accés a la Cambra de la ciutat-estat i capital del país.

El Partit Socialdemòcrata (SPD) es manté com a primera força, amb un 23%, però no podrà reeditar la coalició que liderava apuntalat en la CDU, en segona posició amb un 18%, segons les projeccions coincidents de les televisions públiques ARD i ZDF, al tancament dels col·legis electorals.

Dreta radical

La dreta radical d'Alternativa per a Alemanya (AFD) va obtenir un 12,5%, una mica per sota de les expectatives d'aquesta formació emergent però que li garanteix una sòlida representació en una altra Cambra regional, la desena on aconsegueix escons del total de 16 "Länder" del país.

Les dues grans formacions tradicionals, SPD i CDU, han patit notables caigudes de vots, d'uns cinc punts cadascuna, i han quedat en mínims històrics.

Els Verds i l'Esquerra, els potencials nous aliats de l'alcalde-governador socialdemòcrata Michael Müller en un tripartit, van obtenir un 16,5% i un 15,5%, el que significa una lleu pèrdua per als ecopaficistas i un augment per als segons.

El retorn dels liberals

Els comicis van representar, d'altra banda, la tornada a la Cambra de la ciutat-estat del Partit Liberal (FDP), que després de quedar relegat a extraparlamentari en 2011 va obtenir ara un 6,5%.

Les regionals de la ciutat-estat, amb 2,5 milions d'electors, seguien a les celebrades quinze dies enrere en el "Land" de Mecklenburg-Pomerània Occidental, a l'est del país, en què la CDU de Merkel va patir la humiliació de veure superada en vots per la AFE.

Després dels comicis d'avui, aquesta formació de nou encuny es perfila com imparable en el seu següent gran objectiu declarat, que són les generals previstes per d'aquí a un any, al setembre de 2017.

Ultradreta

Cap formació de l'espectre ultradretà va aconseguir fins ara representació al Parlament federal (Bundestag) i la mateixa AFD es va quedar en 2013 a les portes d'aconseguir-, després de situar unes dècimes per sota del llistó mínim del 5%.

Llavors concorria com a aglutinant del vot euroescèptic -que no va quallar entre l'electorat alemany-, mentre que amb la crisi migratòria va mutar el seu discurs cap a la xenofòbia i ha reclutat el vot de protesta contra l'acollida de refugiats.

Tot i la sagnia de vots, l'SPD seguirà sent la força dominant a la capital, després d'haver liderat tots els governs regionals des de 2001.

Per al socialdemòcrata Müller va ser una victòria fàcil que li permet romandre en el lloc que va rebre del seu coreligionari Klaus Wowereit, retirat el 2014.

Wowereit va governar durant tretze anys al capdavant de diferents coalicions -amb els Verds, després amb els postcomunistes i finalment amb la CDU- i tot apunta que Müller aconseguirà armar un tripartit.