Convençut que "no hi haurà referèndum" perquè "és inviable", tot i que sí que contempla la possibilitat que es convoqui, l'exlíder d'Unió Josep Antoni Duran i Lleida ha augurat la convocatòria d'eleccions autonòmiques, "podria ser el desenllaç de tot aquest procés". Unes eleccions que, ha augurat, podrien convertir Oriol Junqueras en president de la Generalitat.

Així ho ha dit a Els Matins de TV3, on ha posat damunt la taula que "hi ha una consciència per part dels dirigents que el referèndum no es podrà fer" i ha justificat la "confrontació" entre el PDeCAT i ERC sota aquest argument, que "els que tenen la responsabilitat de convocar-lo en són conscients" que no es podrà fer.

Immers encara en la seva idea de "tercera via", Duran ha posat de manifest: "No estic d'acord que el futur es basi en la il·legalitat", però tampoc ho està que "es basi en resolucions judicials" i, precisament per això, ha emplaçat el govern espanyol a "fer un pas cap al diàleg" si no vol que "es creïn més independentistes".

Aquesta seria una solució per evitar el "xoc de trens definitiu" que Duran espera poder acabar esquivant, però, ha reiterat, "si no hi ha una proposta política, l'independentisme tornarà amb més força".