1. ECP retrocedeix i el PSC recupera suports

La clàssica batalla del cinturó de Barcelona s'ha tornat a decantar a favor dels comuns, la qual cosa consolida el canvi que ja es va produir al feu socialista per excel·lència el 20-D. Tal i com ha succeït a Barcelona ciutat, ECP s'ha mantingut com a primera força en els grans municipis metropolitans, si bé, ha retrocedit en favor del PSC, que sembla rendibilitzar, lleugerament, la feina a les alcaldies que conserva.

El repunt del PSC s'observa a l'Hospitalet de Llobregat (Núria Marín), on obté un 26,5% dels vots; Cornellà de Llobregat (Antoni Balmón), amb un 26,92% o Santa Coloma de Gramenet (Núria Parlon -a la imatge, amb Miquel Iceta-), el seu millor resultat amb un 29,18. En general, però, es tracta d'increments al voltant de l'1% dels sufragis. 

2. ERC avança lleument a costa de CDC

Si el PSC retalla distàncies de manera molt suau amb ECP, Esquerra les ha ampliat, també lleugerament, respecte de CDC. El cinturó continua sent un territori aspre per als republicans, tot i l'aposta per atreure vot d'esquerres i de l'antiga immigració espanyola encarnada en el seu cap de llista, Gabriel Rufián, castellanoparlant nascut a Santa Coloma de Gramenet.

Comptat i debatut, l'avanç dels republicans a la zona, que és estratègica per al procés sobiranista, es produeix en base al retrocés de CDC. A la citada Santa Coloma, per exemple, ERC puja un 0,72%, mentre que CDC baixa un 0,78%, una tendència observable en gairebé tota la zona. A Badalona, Castelledefels i Gavà ERC supera el 10% dels vots. 

3. El PP recupera vot prestat a C's

Quant al duel de l'unionisme explícit, el protagonitzat pel PP i C's, partits que han fet d'aquesta zona un objectiu electoral prioritari, el saldo és favorable als populars, que recuperen posicions a costa dels taronges, com evidencia el cas de Castelldefels, on es consoliden com a segona força.