Els entrebancs i pressions que la diplomàcia espanyola ha imposat a la visita que el conseller d'Exteriors, Raül Romeva, ha fet a Suècia, entre diumenge i ahir dimarts, ha provocat que fins i tot la premsa d’aquell país se n'hagi fet ressò.

En el marc d'aquest viatge, Romeva ha participat en una trobada amb un think tank anomenat Utrikespolitiska Institutet (UI), finançat en bona part pel ministeri d’Afers Exteriors suec. Segons publicava ahir el diari Dagens Nyheter, l’ambaixador espanyol a Suècia, Javier Jiménez-Ugarte, hauria pressionat perquè aquest centre no rebés Romeva.

Maldecap diplomàtic

El diari, que fa un repàs del pols que el Govern català manté amb l’Estat espanyol, reconeix que la visita ha estat una prova diplomàtica complicada per al ministeri d'Exteriors suec i que Madrid interpretava les trobades polítiques previstes com a "interferència sueca en afers interns espanyols".

També el diari Svenska Dagbladet, que dissabte publicava un article de Romeva, sota el títol La democràcia està en joc a Espanya, recollia en un requadre al final del text que l’ambaixada espanyola havia "protestat" per la visita del conseller.

Control de l'ambaixada

Les pressions de l’ambaixador Jiménez-Ugarte no van evitar que se celebressin les reunions previstes ni entrevistes amb altres mitjans com National News Agency TT, TV4 News, Svergies Radio o Dagens Industri. Això no obstant, sí que van aconseguir imposar la presència d'un agregat cultural de l'ambaixada espanyola a la reunió que Romeva va celebrar amb el think tank suec UI.

Abans de ser destinat a Suècia, Jiménez-Ugarte va ser número tres de Federico Trillo al Ministeri de Defensa. Arran l'accident del Yak-42 en què l'any 2003 van morir 62 militars espanyols que tornaven d'Afganistan, va rebre fortes crítiques pel tracte que va donar a les famílies de les víctimes. Va ser nomenat per ocupar aquesta ambaixada en el mateix consell de ministres que va destinar Trillo a Londres.

Resposta espanyola

Les interferències diplomàtiques espanyoles contra les sortides a l’exterior de representants del Govern català no són noves. El passat mes d'abril durant un viatge del conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, als Estats Units els entrebancs del consolat van estar a punt d’impedir la firma d’un acord de cooperació empresarial a Miami.

Precisament, divendres passat, la vicepresidenta en funcions del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, va admetre que l’Executiu de Mariano Rajoy ha posat en marxa una acció diplomàtica per contrarestar el missatge que exposa el Govern català al món. L’objectiu, segons la número dos del Govern, és aclarir “coses que no són” en relació al discurs que explica l’Executiu català.