Les compareixences del vicepresident, Oriol Junqueras, i el secretari d'Hisenda, Josep Lluís Salvadó, no han aconseguit esvair l'amenaça dels grups de l'oposició d'impulsar una comissió d'Investigació sobre el cas Vidal. Ni Cs, ni PSC, ni PP han descartat, de moment, demanar-la i Catalunya Si que Es Pot ha dit que ho decidirà en els pròxims dies. Tot i això, amb només tres grups parlamentaris n'hi hauria prou per crear la comissió. 

Durant la seva compareixença, Salvadó ha defensat la legalitat de les accions portades a terme pel Govern. “Tots els procediments compleixen la legalitat. De la mateixa manera que ara tenim unes competències i les exercim, quan arribi el moment, tindrem unes altres competències i les exercirem, complint sempre la legalitat vigent i aplicant-la amb tota la contundència”, ha assegurat.

Tot i l’explicació detallada, el secretari d’Hisenda ha rebut dures crítiques de la resta dels grups parlamentaris, que li han retret no només no haver donat una explicació clara sobre les polèmiques declaracions de Vidal, sinó també sobre les seves intervencions en actes de l'Assemblea Nacional Catalana.

Critiques de l'oposició

“Ens ha vingut a donar la llauna sobre la base de dades però en un marc de competència il·legal”, li ha dit el diputat de Cs Antonio Espinosa. Aquesta posició l’ha defensat també el diputat del PP Santi Rodríguez, que ha demanat al Govern que desautoritzi l'exsenador i jutge. El PSC, en boca de la diputada Alicia Romero, ha qüestionat per què no es prenen accions contra Vidal “ja que està donant molt mal nom al Govern i a l’Agència Tributària”. En aquesta mateixa línia, el portaveu de Catalunya Sí Que es Pot al Parlament, Joan Coscubiela, ha preguntat: “Com és possible que Vidal hagi explicat aquestes falsedats durant mesos sense que ningú li hagi cridat l’atenció?”.

En la segona intervenció de Salvadó, el secretari s’ha mostrat més distès i ha remarcat que “el Govern segueix la legalitat vigent fil per randa”. Una afirmació que també ha estat rebuda amb escepticisme per l’oposició. “Menos lobos, caperucita”, ha criticat Espinosa.

En referència a les actuacions sobre Santi Vidal, Salvadó ha excusat que el Govern no hagi pres cap acció al respecte. “Per portar una persona davant d’un jutge, aquesta t’ha hagut d’haver interpel·lat a tu mateix. Com que no ho fa, no tenim base jurídica per denunciar-lo”, ha explicat.  Així mateix, ha assegurat que Vidal donarà declaracions davant del jutge atès que s'ha obert un procés contra ell. “Ho seguirem amb molta atenció”, ha reconegut. 

"Doble discurs"

Els grups de l'oposició també han aprofitat les suposades incoherències en les intervencions de Salvadó per demanar-li aclariments. “Vostè sap que no és possible gestionar totes les dades fiscals de Catalunya sense un pacte amb l’Estat?”, li ha preguntat Coscubiela.

“No enganyin els catalans i catalanes”, ha demanat Alicia Romero, que ha assegurat que el Govern manté un doble discurs. Coscubiela s’ha sumat també a les afirmacions de la diputada socialista i ha assegurat que “el què ha fet Santi Vidal -justificar les seves declaracions assegurant que encoratjaven el poble- és el mateix que fan vostès, d’una manera més educada”.

Així mateix, l’oposició ha demanat a Salvadó que expliqués quins riscos o dificultats comporta la independència. “Quan arribi la campanya electoral, que sembla que ja ha arribat, cadascú explicarà el que li sembli oportú”, ha assegurat. “Vostès explicaran els problemes del 'sí', i nosaltres, els greus problemes del 'no'”.