La decisió del PSOE de cedir dos senadors a Esquerra i dos més a Democràcia i Llibertat perquè conformin grup parlamentari a la Cambra alta (en tenien vuit i el mínim n'eren deu) ha rebut crítiques de gairebé tots els partits polítics, incloent-hi els sectors crítics de Pedro Sánchez dins del PSOE.

Pel Govern espanyol en funcions, aquest gest és un "error". Soraya Sáenz de Santamaría ha dit que el secretari general dels socialistes ha de donar explicacions, ja que això implica facilitar que els independentistes tinguin veu amb els vots dels que han votat en contra de la independència.

Barons: "Inexplicable"

Fins i tot el president d'Extremadura, el socialista Guillermo Fernández Vara, ha trobat "inexplicable" aquest gest del PSOE al Congrés, però ha assenyalat que respecta la decisió de la direcció del seu partit.

També el president d'Aragó, Javier Lambán, troba "indesitjable" qualsevol apropament amb els independentistes. A Ferraz tornen a sonar sabres de guerra contra la direcció del partit.

Podem: diferent tracte

Els que s'han pres pitjor aquesta decisió del PSOE han estat En Comú Podem, que aspirava a tenir grup propi al Congrés, separat de Podemos. Per aquesta formació, facilitar que Esquerra i Democràcia i Llibertat tinguin grup al Senat i impedir que En Comú Podem, Compromís i En Marea tinguin grup parlamentari propi al Congrés és tenir una doble vara de mesurar.

Ada Colau ha lamentat a la SER que el PSOE "digui una cosa i després faci l'altra", que és una cosa que ja li havia recriminat en campanya als socialistes.

Des del PSOE, Micaela Navarro ha dit que aquest gest "s'ha fet altres vegades" i és per "cortesia parlamentària", cosa que ha confirmat a El Nacional el grup d'Esquerra al Congrés.

Grups per DiL i ERC

Amb tot, el PP sí que ha accedit que DiL i ERC tinguin grup propi al Congrés malgrat que la seva situació és la mateixa que la d'Amaiur el 2011 (els faltaven unes dècimes per arribar al percentatge mínim de vots a una de les circumscripcions on es presentaven) i aleshores ho va vetar.

Des d'Esquerra s'ho expliquen, segons han dit a El Nacional, que no és el mateix un PP amb majoria absoluta que un PP que necessita els vots d'altres grups per governar. És poc probable, però, que el PP busqui congraciar-se amb ERC i DiL per cap mena de suport a la investidura.

Els populars saben, però, que pactar amb el PSOE perquè els independentistes tinguin grup parlamentari i seguir vetant els quatre grups de Podemos, posaria en peu de guerra la formació lila, i això li convé de cara a la formació d'una gran coalició.

Per negar els quatre grups de Podemos, PP i PSOE es basen en un article diferent del reglament del Congrés, on s'hi estableix que encara que una candidatura reuneixi els requisits numèrics per tenir grup propi, no pot anar separada d'una força que es consideri el mateix partit.