Després de la crisi entre PSOE i PSC arran del vot en la investidura de Mariano Rajoy, ambdues formacions van iniciar un procés de negociació per mirar de fer les paus. L'acord al qual s'ha arribat en la comissió bilateral estableix, entre altres punts, que els socialistes catalans hauran "de consensuar" els seus pactes electorals amb el PSOE.

Es tracta d'una situació inèdita en la història del partit, ja que, fins aquest moment, el PSC comptava amb total autonomia a l'hora de dur a terme les seves decisions polítiques. Malgrat aquesta pèrdua de competències per part del PSC, el secretari d'Organització, Salvador Illa, ha fet una "valoració positiva" de l'acord al qual es va arribar divendres després del pitjor desacord entre ambdues formacions.

En roda de premsa a la seu del partit, Illa ha assegurat que el text del pacte s'està acabant de redactar però que recollirà "el reconeixement de la plena autonomia" del PSC. En les negociacions es va parlar de la possibilitat que el PSOE tutelés els pactes electorals del PSC. Finalment s'ha acordat crear una comissió política integrada per quatre membres del PSC i quatre més del PSOE en què s'abordarà periòdicament un seguiment de les relacions i s'"analitzaran, discutiran i consensuaran" els pactes electorals.

Davant d'aquesta nova situació, el PSC ha defensat que mai no hi ha hagut problemes amb les aliances electorals dels socialistes catalans, per la qual cosa confien que no s'arribi a l'extrem que la comissió hagi de vetar algun tipus de pacte.

"Farem discussió i anàlisi conjunta i si hi hagués escenaris que porten a una discusió, ja veuríem què fer", ha destacat Illa, que ha defensat que les negociacions entre les formacions han reforçat els llaços entre PSOE i PSC.