El vicepresident primer de la Mesa del Senat, Pedro Sanz (PP), ha assegurat que els serveis jurídics de la Cambra Alta espanyola estudiaran com acatar la sentència del Tribunal Constitucional (TC) que dóna la raó al PDeCAT en l'intent de formar grup parlamentari, però ha recordat que el Reglament de la Cambra és clar: amb quatre senadors, els que té aquest partit, no es pot mantenir un grup.

"La sentència acaba d'arribar, l'estudiarem i com tothom, l'acatarem i la posarem en pràctica", ha dit Pedro Sanz en declaracions a Europa Press, en les quals ha explicat que aquesta decisió no significa que el PDeCAT hagi de tenir grup de forma automàtica.

Sanz ha recordat que el Reglament del Senat exigeix que un grup parlamentari es formi amb almenys deu components, però que també permet que el nombre es redueixi fins als sis; com que el PDeCAT té quatre senadors, en necessita sis per registrar el grup però que dos d'ells es quedin i no tornin al seu lloc d'origen. "No es té grup amb quatre senadors, això no ho ha dit el Tribunal Constitucional", ha dit.

La sentència del TC assegura que la Mesa es va precipitar en interpretar que el PDeCAT perdria els senadors 'prestats' i es quedaria en un grup amb quatre membres, per la qual cosa va aplicar una causa de dissolució del grup massa aviat: no va esperar que això succeís.

El préstec de senadors, fora de lloc

Sanz ha admès que aquesta cessió de parlamentaris és una porta que s'obre amb l'actual Reglament del Senat i ha defensat una reforma per aclarir l'assumpte: si efectivament es permet o no i amb quin nombre de senadors. Des del seu punt de vista, aquesta anada i vinguda de parlamentaris d'uns grups als altres "està fora de lloc".

El vicepresident primer també ha reclamat al PDeCAT que acati les sentències del TC com acata aquesta del Senat. "Aquells que avalen avui al Constitucional, en altres ocasions que no els agraden tant que també l'acceptin," ha afegit.