No han assistit a l'esmorzar del president Carles Puigdemont a Madrid, però el Partit Popular ja sap què respondre a l'oferta del mandatari de la Generalitat sobre l'oferta de dialogar amb l'Estat la proposta del referèndum. "No, no i no", ha insistit el portaveu de comunicació popular, Pablo Casado, després del consell de direcció que ha presidit el president en funcions, Mariano Rajoy. "Aquest no és un sí a la igualtat, un sí a la sobirania nacional", ha dit Casado. El portaveu ha denunciat que les aspiracions independentistes "condueixen a la frustració i a la covardia de fer partícips d'un projecte de ruptura que no va enlloc. Si s'entesten, li responem que aquesta nació [Espanya] és cinc vegades centenària", ha tancat.

Apressar el PSOE per a la investidura

Mariano Rajoy té pressa per governar Espanya sense estar funcions i ara només espera que el PSOE prengui una decisió al respecte. El temps apressa i mentre a Ferraz insinuen que podrien convocar el comitè federal el 22 d'octubre, els populars fa dies que parlen d'una investidura la setmana del 24 del mateix mes. Això sembla més a prop, després que s'han esvaït les exigències sobre els pressupostos. Rajoy ara es vol guanyar la governabilitat "dia a dia" i segons ha pogut saber El Nacional, té "bona relació" amb el president de la gestora socialista, l'asturià Javier Fernández. 

"Reclamem que la investidura es pugui produir com més aviat millor", ha dit Casado, en to reivindicatiu, excusant-se que han sigut respectuosos amb els procediments del PSOE. A Génova diuen no tenir por a les negociacions o les cessions, com ja haurien fet en altres ocasions. I dels contactes amb Fernández –i de la situació de crisi del PSOE– es desprèn que Rajoy podria aconseguir revalidar en el càrrec. La decisió dependrà en darrera instància del comitè federal socialista, però a la seu popular insisteixen que l'ex-secretari general Pedro Sánchez, no és Javier Fernández. El primer "ni va seure" el passat 23 de desembre al sofà de Moncloa.

La possibilitat que el PSOE cedeixi podria comportar que Podemos s'alcés com a "líder moral" de l'oposició, com havia afirmat fa uns dies el seu secretari general, Pablo Iglesias. Sobre això, els populars sovint han titllat la formació morada "d'extremista i radical", de manera que si Ferraz s'avé a una abstenció, la voluntat de Sánchez de ser "l'alternativa al PP" amenaçaria d'estar en risc. Preguntat per El Nacional, Casado s'ha defensat dient que no creia que això hagi de suposar un cost electoral al seu rival. Al seu parer, el PSOE no ha de témer davant del "populista" Podemos.

Els populars tampoc temen que els judicis per la corrupció els puguin dificultar la investidura. La setmana anterior les defenses i el PP van demanar la nul·litat del cas Gürtel perquè "s'haurien vulnerat drets fonamentals" en l'obtenció de les proves. També creien que la instrucció del jutge Baltasar Garzón podria ser "il·legal". Segons afirma el portaveu, les responsabilitats polítiques ja es van resoldre "fa temps", ja que no hi ha cap dirigent del PP que estigui imputat o investigat en el procediment. Ara bé, Casado creu que qui hagi fet alguna cosa malament "ho hauria de pagar". 

Acostumat a haver de donar la cara per la corrupció, aquest dilluns també li ha tocat fer-ho pels Powerpoints publicats, on s'explicava "com finançar il·legalment les campanyes". S'ha cuidat el portaveu de dir que fossin mentides les informacions. Així i tot, no ha volgut entrar-ho a valorar i ha fet una petita broma assegurant que ell anava a COU l'any 1999. "No sabem si es refereix a una organització en concret. A més, podem dir que l'anàlisi que se'n tregui no ha de ser necessàriament que s'expliqui com fer alguna cosa il·legal sinó com fer-ho de forma legal", ha tancat.