El Parlament ha aprovat aquesta tarda una moció de la CUP sobre els feminismes en què, entre d’altres qüestions, insta el Govern a establir una coordinació amb l'Executiu de les Illes i de la Generalitat Valenciana “per tal de crear l’Observatori de les Violències Masclistes als Països Catalans”.

Tot i l'ampli suport que ha recollit la moció -en bona part unànime- aquest punt s’ha aprovat amb els vots a favor de la CUP i JxSí -i dos vots de CSQP per error-, l’abstenció de Ciutadans, PSC i CSQP i el vot en contra del PP.

La diputada de Ciutadans, Noemi de la Calle, ha retret a la cupaire Anna Gabriel, que defensava la moció, que “la lluita per l’emancipació de la dona és global i compromet la humanitat sencera, en cap cas ha de posar-se fronteres en la lluita contra la violència contra les dones”.

La diputada de la CUP ha replicat que igual com des de l’Estat espanyol es delimita l’àmbit d’actuació de les seves polítiques, també els diputats de la CUP plantegen les seves propostes dins de la pròpia nació. “El nostre marc nacional és els Països Catalans. No té res a veure amb posar fronteres”, ha reblat.

Interrupció de l'embaràs d'una menor

La moció també insta el Govern a modificar la instrucció interna de l’ICS que demana doble consentiment dels progenitors per a la interrupció de l’embaràs d’una menor. Aquest punt ha rebut el vot a favor de tots els grups parlamentaris tret del PP. La moció insta així mateix a presentar en el termini de dos mesos la proposta de protocols de resposta institucional a les agressions sexistes i als assetjaments que es puguin produir en centres educatius i espais públics i d’oci.

La defensa de la moció ha provocat una enganxada entre Ciutadans i JxSí, després que la diputada de la formació taronja s’ha mostrat “escandalitzada” per la resposta del president, Carles Puigdemont, durant l’entrevista de diumenge a TV3 sobre l’agressió que havien patit dues dones que defensaven la selecció espanyola. De la Calle considera que Puigdemont va menytenir aquella agressió. “President, em semblava que vostè estava preocupat per la violència. Em temo que sí que ho hauria denunciat si no haguessin portat la polsera d’Espanya”, ha retret.

La diputada de JxSí Natàlia Figueras ha reclamat, infructuosament, a la representant de Ciutadans que demanés disculpes pel que acabava de dir i ho retirés perquè “sap que no és cert”.