Els editors de premsa catalans consideren que en l’actuació contra el referèndum s’ha traspassat una línia vermella perillosa: la de la llibertat de premsa. És per això que aquest dimarts han portat la seva denúncia fins al Síndic de Greuges. “Estem veient cossos de seguretat de naturalesa militar entrant a redaccions i identificant periodistes”, ha criticat Germà Capdevila, vicepresident de la Federació d’Associacions de Premsa, Revistes i Mitjans Digitals. “Estem veient escenes que ja crèiem superades fa anys”.

Durant la reunió, els representants del sector i el síndic de greuges, Rafael Ribó, han acordat que el Col·legi de Periodistes serà el denunciant. La intenció és que els mitjans -i també els periodistes d'aquests mitjans- se sumin de forma individual a la denúncia. Ribó ho ha considerat una "vulneració clara" de la normativa europea de drets humans.

El síndic elevarà una queixa formal al Consell d'Europa, per intentar arribar així directament al Tribunal Europeu de Drets Humans. Normalment s'hi arriba després d'esgotar totes les instàncies nacionals, però hi ha hagut excepcions en què el TEDH ha intervingut directament, com en el cas d'un desnonament a Salt.

A més de Capdevila, en una mostra d’unitat, també han acudit fins a la seu del Síndic de Greuges representants de tots els mitjans requerits per la campanya institucional de l’1-O, editors no advertits però que s’hi han solidaritzat i la degana del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Neus Bonet. Han mantingut una trobada amb Rafael Ribó, síndic de greuges, durant la qual han denunciat uns “fets gravíssims que cerquen limitar o condicionar la missió principal dels nostres mitjans: informar amb plena llibertat i sense coaccions”. En total hi havia representats més de 500 mitjans.

Editors Síndic - Sergi Alcàzar

“Que aquestes escenes es tornin a produir en el segle XXI, més enllà de la situació política, és un atac intolerable i molt preocupant”, ha assegurat Germà Capdevila. La intenció de la reunió, ha explicat, és “mostrar una unitat del sector, que també es posa de manifest amb la presència de la degana del Col·legi de Periodistes, que demostra una posició transversal”. Volen que el Síndic faci de “portaveu” de les seves denúncies.

En la reunió hi han participat, entre altres, Cristina Coll (El Nacional), Vicent Partal (VilaWeb), Miquel Macià (Nació Digital), Ramon Grau (El Món), Joan Camp (Racó Català), Joan Puig (Directe), Jordi Creus (Sàpiens), Àlex Milian (El Temps) i Xevi Xirgo (El Punt Avui). També hi ha anat un representant del setmanari El Vallenc, redacció escorcollada per la Guàrdia Civil en busca de paperetes.

El passat divendres a la tarda, agents de la Guàrdia Civil van presentar-se a les redaccions de diversos mitjans catalans que havien publicat la campanya institucional del referèndum per advertir-los sobre les conseqüències que podria comportar publicar anuncis relacionats amb l’1-O. Diversos periodistes van ser identificats pel cos policial espanyol.