La Secció Segona de la Sala Penal de l'Audiència Nacional, tribunal encarregat de jutjar als 37 acusats per la primera època d'activitats de la trama Gürtel (1999-2005), ha citat a declarar dilluns que ve, 13 de febrer, el representant legal del PP, l'exministra de Sanitat i exdona de l'exalcalde de Pozuelo de Alarcón (Madrid), Jesús Sepúlveda, Ana Mato, i la dona de l'exalcalde de Majadahonda (Madrid) Guillermo Ortega, Gema Matamoros, com a partícips a títol lucratiu.

La decisió ha estat adoptada pel tribunal presidit per Ángel Hurtado "per majoria, que no per unanimitat", segons ha dit, perquè considera que la seva compareixença és oportuna en el moment de declaració "de subjectes passius".

A l'inici de la jornada d'aquest dijous, les advocades de Mato i Matamoros han anunciat al tribunal que cap de les dues no tenien intenció a declarar dilluns vinent. No obstant això, la fiscal Anticorrupció Concepción Nicolás ha manifestat que entén que com a partícips a títol lucratiu no pot obligar-los a declarar però sí com a testimonis, tal com està sol·licitat, per la qual cosa ha sol·licitat el tribunal que citin ambdues acusades perquè compareguin en "l'esmentada condició".

Fianza

Després d'això, Hurtado ha paralitzat la vista oral durant uns minuts per decidir, ja que es tracta d'una "circumstància peculiar". Finalment, s'ha citat els tres partícips a títol lucratiu el proper 13 de febrer.

Com a partícips a títol lucratiu a Ana Mato se li ha imposat una fiança de 28.467,53 euros, i al PP, pels delictes que presumptament van cometre els exalcaldes de Majadahonda i Pozuelo, haurà de respondre amb una caució de 245.492 euros. L'esposa de Guillermo Ortega ha de respondre amb 45.066 euros.