El Govern convocarà els actes institucionals de la Diada d’aquest any a l’esplanada davant del Born Centre Cultural, el mateix espai que avui està en plena polèmica arran l’exposició que prepara l'Ajuntament de Barcelona amb la ubicació d'una estàtua del dictador Francisco Franco i altres figures relacionades amb el règim dictatorial.

L'any passat l'acte institucional de la Diada, que amb el Govern tripartit havia quedat instal·lat al parc de la Ciutadella, es va traslladar al dia 9 i a la plaça Sant Jaume. Aquest cop, però, l'executiu de Carles Puigdemont ha decidit fer-ho al Born, segons informa l’ACN, i dedicar la commemoració a les migracions i a Catalunya com a terra d’acollida.

Per aquesta raó l'espectacle que s'hi programa, dirigit per Josep Maria Mestres, a banda de la tradicional interpretació del Cant de la Senyera i Els Segadors, inclourà, entre d’altres peces, composicions tradicionals africanes, l’himne internacional dels gitanos i una dansa andalusa.

L’objectiu és recordar i homenatjar les persones que s’han vist obligades a marxar de casa seva a la recerca d’una vida millor. Hi haurà referències als catalans que van haver de deixar el país, als joves que ara marxen, als immigrants que van arribar a Catalunya durant el segle XX, als que van fugir de la Guerra Civil i les seves conseqüències, a la immigració africana, americana i de l’Europa de l’Est, i a la diàspora siriana que ara travessa Europa.

De l'ESMUC aThe Sey Sisters

L’Orquestra de l’ESMUC s’encarregarà de la interpretació del Cant de la Senyera, junt amb la Coral Cantiga i el Cor Sant Esteve de Castellar del Vallès. Tot seguit l’ESMUC amb el grup RumbAmmazigha interpretaran l’himne internacional gitano, i el grup de dansa Pol Jiménez ballarà la Dansa espanyola n.5 Andalusa, i el trio de veus negres The Sey Sisters interpretaran Summertime amb l’Orquestra de l’ESMUC i la Coral Cantiga.

Tot seguit s'interpretarà una peça de Nabucco de Verdi mentre que Lluís Llach acompanyat del grup Obeses cantarà el "Venim del nord, venim del sud".

Touty Mane i la percussió de Ngor Mbaye i Cheikh Koité, s’encarregaran de l’espectacle tradicional africà.

Una bona part dels intèrprets que actuaran en les diferents peces participarà en una adaptació de L’emigrant de Jacint Verdaguer on es mostrarà el mestissatge cultural de Catalunya com a terra d’acollida.

La darrera peça serà Els Segadors, abans d’hissar la bandera en el pal de 17,14 metres criticat justament ahir pel regidor del PSC de Barcelona, Daniel Mòdol, que el va titllar de “porno nacionalista provincià”.