El Govern és conscient que els pressupostos pengen d’un fil. Però, mentre dura el compte enrere fins al ple de dimecres vinent, no pensa renunciar a defensar-los. L’Executiu insistirà que ha complert els seus compromisos, que els comptes que ha presentat són els millors possibles, i que, malgrat tot, estan disposats a incorporar aportacions de la CUP, si aquest grup en permet la tramitació. Avui el vicepresident, Oriol Junqueras, defensarà la bondat del projecte davant representants de Foment, Pimec, Cecot i els sindicats UGT i CCOO.

De moment, l’Executiu ha deixat clar que no retirarà el seu projecte. Però tampoc la CUP està disposada a fer-se enrere. Ahir al matí, en la reunió que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el vicepresident, Oriol Junqueras, van mantenir amb els diputats Anna Gabriel i Joan Garriga, els cupaires els van aconsellar que “deixi d’especular” sobre una possible retirada de l’esmena a la totalitat.

Si l'esmena no es retira, el Govern quedarà en minoria –tots els grups de l'oposició han presentat esmena a la totalitat– i els pressupostos no es podran tramitar a la Cambra. Però l'Executiu no pensa renunciar a defensar el seu projecte fins al darrer minut. Durant la sessió de control al president, Puigdemont va emplaçar ahir la CUP a permetre que els pressupostos es comencin a tramitar al Parlament per poder-los debatre. Avui serà Junqueras qui després d’abordar la situació del projecte amb Pimec, Foment, Cecot, CCOO i UGT, valorarà públicament la situació dels comptes del Govern.

Al migdia es preveu que des d'Economia es faci arribar a la CUP un document on es recullin les mesures que defensen els diputats anticapitalistes –incloses qüestions relacionades amb mesures fiscals– i que es podrien incorporar al projecte a través de les esmenes, sempre i quan retirin l'esmena i el projecte es pugui debatre a la Cambra.

Balanç de la declaració del 9-N

Divendres, JxSí presentarà al Parlament un document de balanç sobre el grau de compliment de l’Annex social que acompanya la declaració de desconnexió que JxSí i els cupaires van pactar el 9 de novembre passat.

D’aquesta manera, JxSí vol insistir, com va reiterar ahir Puigdemont, que el Govern està desenvolupant els seus compromisos, però que per continuar impulsant les mesures previstes en l’àmbit de política social calen uns nous pressupostos.

“El Govern fa els deures, una part del Parlament els ha fet fins ara, el que és molt important és que si volem completar la feina, els deures que li queden per fer al Parlament, com a mínim que ens permetin fer-los i tramitar els pressupostos que hem presentat a la Cambra”, ha reclamat el president.

Pressió a la CUP

L’Executiu ha deixat clar que no té cap intenció de cedir a la reclamació de la CUP de substituir el text del Govern per un nou projecte consensuat. L'argument és que ni el calendari ho permetria, ni des de l’Executiu es té cap garantia que compleixi el compromís una formació que amb poc més de cinc mesos s’ha desentès de l’acord d’estabilitat que va signar el passat mes de gener.

Debat a banda, serà com quedarà políticament el Govern en cas que no aconsegueixi ni tan sols tramitar els pressupostos davant la Cambra. Això per no parlar de qüestions concretes que s'hauran de frenar, com és el desplegament de la Hisenda pròpia, o que caldrà revisar, com la conselleria d'Exteriors, que no estava prevista en els pressupostos de l'anterior Govern. De moment, però, l'Executiu mantindrà "fins al darrer moment" la pressió perquè la CUP reconsideri la seva esmena.