“Reforçar els atributs de la nova Convergència”. Aquest és, segons els responsables de la campanya a les eleccions generals del 20D de Francesc Homs, l’objectiu del discurs del cap de llista de Democràcia i Llibertat i que fa dos dies que desplega amb entusiasme en una intensa peregrinació per ràdios i televisions. De moment, però, un dels primers efectes ha estat desconcertar els socis republicans de CDC al Parlament dins de la coalició JxSí. Això, per no parlar d’alguns dels companys de partit i de govern del fins dilluns conseller de Presidència que no acaben d'entendre què està passant. Homs ja va sorprendre dilluns quan va sortir a TV3 advertint que “si no es pot garantir un govern fort i estable, seguretat jurídica, compromís amb els valors occidentals, particularment amb els europeus, i voluntat explícita de diàleg i pacte amb els institucions espanyoles i europees, caldrà convocar noves eleccions”. Però l’esment de la possibilitat que es convoquin noves eleccions, que havia de ser una clara estratègia de pressió a la CUP, ha deixat també la mosca rere l’orella d’ERC. El president dels republicans, Oriol Junqueras, ho ha replicat de bon matí a través d'un tuit.

També la secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha volgut dir la seva a la mateixa hora.

Ben diferent és la valoració que es fa des de la campanya d’Homs. Segons les fonts consultades per El Nacional, el gir del discurs del candidat ha estat una injecció de moral per als convergents de base, després de la sotragada que van rebre la passada setmana amb les dues votacions fallides per a la investidura. El "no pot ser que la CUP s'ho carregui" –en relació amb la voluntat de CDC de "fer les coses ben fetes" durant el procés– hauria tingut una gran acollida entre la militància.

Reforçar els atributs de CDC

Aquest matí, però, l'estratègia per "reforçar atributs" de CDC, és a dir, la posició independentista "seriosa" o "centrada" davant la pressió de la CUP, que ha negat en dues ocasions la investidura a Artur Mas malgrat les cessions als cupaires, ha acabat de reblar el clau amb l'avís del candidat en el sentit que els independentistes tenen majoria per començar el procés sobiranista, però no per “culminar-lo”.

Majoria o "altres solucions"

“A Catalunya l’independentisme té una força molt important però no suficient per imposar unilateralment les seves posicions, ni [tampoc] tan feble com per prescindir-ne sense ni tal sols parlar-ne”, ha explicat Homs a la SER, on ha mostrat la confiança que el nou Congrés que sorgirà de les eleccions espanyoles permeti obrir un període diferent amb “més diàleg, més negociació i més pacte”. “Ja es veurà si tot aquest procés es decanta a aconseguir la majoria [independentista] que ara ens falta o s’arriba a altres solucions”, ha reblat, cosa que subratlla encara més el gir discursiu.

Deixem-nos de punyetes

La resposta d'ERC ha arribat aquest cop a través del número dos al Congrés, Joan Tardà. I també sense gaire manies. “Deixem-nos de punyetes: es tracta de ser fidels al vot del 27S i respectar el mandat democràtic de les urnes”, ha replicat el candidat republicà durant la presentació de la campanya del seu partit, que precisament tindrà com a lema El 20D, defensa el teu vot. A les files republicanes no amaguen el desconcert que provoca el discurs d'Homs. Dirigents del partit admeten que no entenen com, després d'impulsar la declaració aprovada al Parlament el 9 de novembre, ara es pot fer aquest discurs. "Hauran tornat a treure de l'armari la puta i la ramoneta?", es preguntava irònicament un dirigent.

Sorpresa al Govern

El més curiós del cas és que el desconcert dels republicans és gairebé tan notable com el d'alguns excompanys de Govern d'Homs. Els equilibris de la vicepresidenta Neus Munté per explicar que les declaracions de l'exconseller no representen un canvi d'estratègia no van ser secundats per altres membres de l'Executiu en funcions que, en privat, admetien la sorpresa pel matís introduït a les paraules del ja candidat, tot i celebrar-les. I especialment, tenint en compte que les veus internes reticents amb el procés, moltes de les quals s'han expressat en privat i en públic les últimes setmanes, havien estat objecte de crítica interna per fer exactament aquest discurs. En canvi, al partit, neguen la major. És a dir, que asseguren que no hi ha hagut cap canvi de discurs. "CDC és la principal força independentista d'aquest país. Ja no hi ha opció de deixar de ser independentista però amb els valors i el discurs del partit", resumeixen les fonts consultades a El Nacional. (FOTO: EFE)