Les argumentacions i les raons del fiscal Emilio Sánchez Ulled per no utilitzar el català en el seu informe final, ha donat peu a l’advocat d’Artur Mas, Xavier Melero, per fer un al·legat de les raons per les quals ell, en canvi, utilitzaria el català com a fill d’una època en què les “relacions de comprensió i tolerància entre els pobles de l’Estat estaven en una altra fase”.

Sánchez Ulled ha assegurat en iniciar la seva argumentació que, malgrat que havia utilitzat el castellà durant tots els interrogatoris, l’informe final el faria en castellà per la “gran notorietat” d’allò que s’està jutjant com pel “públic divers” que el segueix. “Perquè és important que en altres territoris s’entengui correctament”, ha argumentat.

L’advocat de Mas, Xavier Melero, per contra, ha volgut deixar clar que durant el judici s’havia adreçat en castellà als testimonis que parlaven en aquesta llengua perquè usa el català amb normalitat en els tribunals, però que avui faria tota la intervenció en català.

Ha argumentat que ho feia per una “qüestió purament generacional”, d'una època en què a Madrid s'intentava entendre el català, i ha evocat un concert de Raimon el 18 de maig de 1968 a la universitat autònoma de la capital espanyola, que fins i tot va donar peu a disc.

“No l’oblidaré mai aquell 18 de maig a Madrid. Era una època en què semblava que els afectes i les relacions de comprensió i tolerància entre tots els pobles de l’Estat estava en una altra fase. Era la meva època i contemplo potser la seva fi amb tristor”, ha argumentat.

“Com a fill d’aquells temps i aquells dies m’adreçaré al tribunal en llengua catalana”, ha reblat.