El 86 % dels socis de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) vol que l'entitat promogui una única candidatura del bloc sobiranista oberta a líders polítics i de la societat civil empresonats i perseguits judicialment (com el mateix president de l'ANC, Jordi Sànchez). "Com a resultat d'aquesta consulta, l'ANC treballarà com a nexe d'unió entre totes les possibles candidatures per aconseguir una única llista", han dit fonts de l'Assemblea.

Les votacions s'han tancat a les 22 h d'aquest dissabte i s'han comptabilitzat 9.922 'sí' (86 %) i 1.379 'no' (11,9 %). Hi han votat 11.555 persones, una proporció de socis superior a la de la consulta sobre el referèndum de l'any 2016. La consulta sobre el 21-D ha estat oberta 31 hores. "Els resultats són clars, però no es consideraran definitius fins que no s'hagin resolt totes les incidències tècniques de la votació telemàtica", segons una nota de la ANC.

La consulta deriva de les dificultats d'arribar a un acord en el si del Secretariat Nacional del 4 de novembre passat sobre la necessitat d'impulsar les negociacions per una àmplia llista independentista. El Secretariat Nacional extraordinari d'aquest dijous a la nit va plantejar la necessitat de traslladar la decisió als socis i simpatitzants.

Aquest mateix dijous, el vicepresident de l'ANC, Agustí Alcoberro, ja va manifestar que l'Assemblea és partidària d'una candidatura unitària i que encara és "viable" malgrat les reticències d'alguns partits independentistes a formar-la, concretament ERC i la CUP.