La suposada connexió tèrbola entre el rei emèrit, Joan Carles I, i l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol, no seria més que “pura fantasia”. Així ho sosté el periodista Ernesto Ekaizer com a resposta a la publicació aquest dilluns, per part del diari El Mundo, d’informacions que relacionen les dues personalitats a partir de notes policials segons les quals el CNI hauria negociat un tracte de favor amb Pujol a canvi de no desvelar informació sensible sobre el rei emèrit. "Pot haver-hi alguns fets que poden ser certs, però quant al que és fonamental, a la vinculació entre Joan Carles i Pujol, és pura fantasia", ha afirmat en declaracions a Els Matins de TV3.

En el rerefons de tot plegat s’hi troba altre cop la guerra policial que se sosté al si del Ministeri de l’Interior i que tindria el desvetllament de l’Operació Catalunya –destinada a prefabricar proves per soscavar l’independentisme– com a punta d’un iceberg que portaria encara a més escàndols.

Gürtel, Método 3 i Arturo Fassana

De fet, aquestes notes que situarien Pujol i família com a beneficiaris d’aquest suposat tracte de favor, gràcies al qual haurien evitat la presó, formen part d’una guerra bruta que implica també la trama Gürtel i el despatx d’investigadors Método 3. A partir d’aquí, s’hauria arribat a un pacte perquè els Pujol no desvelessin secrets sobre un compte opac a Suïssa anomenat Soleado, gestionat per Arturo Fassana, i que implicaria directament el rei Joan Carles.

Ekaizer no descarta que Joan Carles tingui diners en aquest compte, però només una nota divulgada pel comissari Villarejo destaparia aquesta relació amb els Pujol que, a més, ha estat filtrada pel propietari de Método 3, Francisco Marco. Ara bé, Ekaizer sosté que mai hi va haver aquest pacte de tracte de favor, precisament perquè els aparells de l’Estat “fa temps que intenten ficar a presó algun dels Pujol”. “Crec que si cap Pujol ha anat a presó –ha continuat el periodista–, no és perquè coneguin secrets d’Estat, si no són a la presó, és perquè els jutges estimen que no hi ha proves”, i per tant, les acusacions responen només a la “guerra bruta policial”, sense més fonament.

L’herència de Jorge Fernández

Finalment, Ekaizer ha atribuït tota la complexa trama a “l’herència de Jorge Fernàndez”, ja que ha estat l’exministre de l’Interior qui, des del ministeri, va fomentar tot tipus d’activitats, entre les quals l’Operació Catalunya i les converses amb De Alfonso, que han donat carta de naturalesa a “l’existència de bandes o faccions dins del Ministeri de l’Interior”. De fet, Ekaizer ha anat més enllà, acusant directament Jorge Fernández de “convertir la policia en un element facciós i clandestí”.