EH Bildu ha registrat una iniciativa al Parlament Basc en la qual pregunta què feien dos ertzaines en un col·legi de Barcelona en el moment que s'estava celebrant el referèndum d'independència de l'1 d'octubre.

Segons es recull en la justificació de la pregunta a la consellera de Seguretat del Govern Basc, Estefanía Beltrán de Heredia, l'1 d'octubre, "en el context del referèndum", en un moment de la jornada van fer fora dos policies de l'escola Collaso i Gil del barri del Raval de Barcelona.

Segons explica el parlamentari abertzale Julen Arzuaga, els membres del Comitè per a la Defensa del Referèndum (CDR) d'aquesta escola van denunciar que eren ertzaines que "estaven vigilant la feina" de bascos que havien acudit a Catalunya a mostrar la seva solidaritat.

Per això, EH Bildu vol conèixer quants ertzaines va enviar el Govern Basc a Catalunya l'1 d'octubre, a quina unitat pertanyien i amb quin objectiu hi van anar.

També demana a la consellera que expliqui qui va realitzar la petició oficial perquè hi anessin, si va ser la Generalitat o el Govern d'Espanya, amb qui es van coordinar, amb els Mossos o la Policia Nacional, i quin ha estat el resultat de l'operatiu.