L'editorial que ha publicat La Vanguardia avui a favor de l’statu quo i la tercera via ha encès les xarxes socials amb allaus de comentaris. La polèmica s'ha fet evident quan Marta Ribas, coordinadora nacional d'ICV i diputada de CSQP, ha compartit l'editorial al seu compte personal de Twitter i ha recomanat als seus seguidors que el llegeixin. Automàticament s'han disparat les ironies.

Un gran nombre d'usuaris ha criticat a la coordinadora d'Iniciativa, entre ells el portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, els periodistes Jordi Graupera, Toni Soler i Eduard Voltas o el diputat de Junts pel Sí Germà Bel, que han remarcat la paradoxa d'un partit d'esquerres a favor de l'statu quo monàrquic.

Rufián fa referència en el seu tuit a dos personatges dels Simpson i titlla de "rara" la relació entre La Vanguardia i els comuns. Graupera es pregunta si ja es pot parlar d'un pacte entre els comuns i l'oligarquia catalana per frenar l'autodeterminació. Toni Soler hi veu l'autèntic eix conservador, "el que ens vol impedir votar, el que vol que ens abaixem els pantalons davant del govern Rajoy". L'exdiputat de la CUP Julià de Jòdar també s'hi ha afegit i insisteix que no és la CUP qui empeny el govern sinó la societat. I Eduard Voltas ironitza. 

Entre els comentaris també han aparegut votants de Catalunya Sí que es Pot que asseguren no sentir-se identificats amb la recomanació de lectura de Marta Ribas.

L'editorial de La Vanguardia, que es titula "Encara hi som a temps" i en l'edició de paper comença a la portada, s'oposa al referèndum unilateral i insisteix en la tercera via. "Demà mateix es podria constituir una comissió perquè el president donés explicacions. Suspensió de la via unilateral i un any de marge per buscar solucions. Però s'ha optat per la consigna suïcida de 'tenim pressa'", indica. A tot això, s'hi afegeix que "encara hi ha temps per rectificar".

D'altra banda, l'expresident de la Generalitat, Jose Montilla, ha compartit a les 9 del vespre l'editorial de La Vanguardia. Ho ha fet mitjançant el seu compte de Twitter on ha publicat el text i ha afegit que "Encara hi som a temps. Evitem dividir el país i posar en risc les seves institucions d'autogovern".

En sentit oposat, el dirigent d'EUiA i exmembre de la mesa del Parlament, David Companyon, s'ho ha agafat amb ironia.

 

 

(Foto principal: Marta Ribas)