"El primer ministre David Cameron va autoritzar a Edimburg un referèndum on van perdre els independentistes, Mariano Rajoy hauria de seguir el seu exemple i així convenceria molts catalans". Això és el que assegura l'editorial d'aquest dimarts del diari francès Le Monde, que ha aprofitat la celebració de la Diada per posar a l'ordre del dia el procés català. L'article reivindica que "centenars de milers de catalans que fa cinc anys que surten al carrer" haurien de poder votar en un referèndum com van fer els escocesos.

"El president català, Carles Puigdemont, i l’espanyol, Mariano Rajoy, estan en un conflicte obert on l’antagonisme és més intens que mai", són les paraules que obren l'article que explica que tot i que el Govern espanyol ha declarat il·legal el referèndum, el Govern català està disposat a organitzar-lo. Le Monde considera que aquest enfrontament es deu a "una absència total de diàleg on tots dos partits estan convençuts que la seva legalitat és la bona", afegeix que "això pot causar una espiral perillosa per tot Europa".

L'editorial exposa que "cada vegada que Catalunya emprèn una acció de qualsevol tipus, Madrid fa servir la justícia, i se'n surt perquè el Tribunal Constitucional ha suspès la votació", d'altra banda posa de manifest que Madrid està pressionant els funcionaris catalans i que Catalunya fa el mateix amb els seus alcaldes.

Per posar en context, el diari francès transporta els seus lectors a l'any 2010 quan el Tribunal Constitucional va invalidar algunes partides de l'Estatut "que es va aprovar de forma legal a partir d'un referèndum". Explica que aquest Estatut es va crear "per respondre a les aspiracions catalanes que produeixen una cinquena part de la riquesa espanyola". 

Finalment, abans de demanar a l'executiu de Rajoy que s'emmiralli en el cas escocès i permeti el referèndum català, l'editorial sentencia que "l'1 d’octubre només aniran a votar els independentistes en una votació que també serà declarada il·legal".