El portaveu d'En Comú Podem al Congrés, Xavier Domènech, ha defensat la proposta del seu partit sobre una possible formació de govern alternatiu amb el PSOE, Podemos (i les seves confluències) i IU. "Creiem que l'alternativa que plantegem pot generar el desbloqueig dels grans problemes d'aquest país", ha assegurat en roda de premsa després de la seva reunió amb el Rei.

Domènech s'ha queixat que la seva proposta no és tingui suficientment en compte com a alternativa l'acord entre el PSOE i Ciutadans, sobre el qual ja ha avançat que Podemos i els seus socis hi votarien en contra. Així doncs, encara perd més pes la possibilitat d'una coalició PSOE-C's-Podemos, que Domènech ha titllat directament d'"opció inexistent”.

Una altra possibilitat seria que el Rei encarregués a Pedro Sánchez començar a negociar. En aquest cas, En Comú Podem espera poder convèncer el PSOE que la seva és la millor proposta. Que Sánchez intentés presentar-se a la investidura sense haver tingut abans converses amb els altres partits, per Domènech és una opció "arriscada".

De moment però, el diputat no ha volgut avançar esdeveniments, ja que "estem en un interregne" entre el comitè federal del PSOE d'aquest passat dissabte i la reunió de demà de Sánchez amb el Rei. Tot i això, ha assegurat que la situació actual és millor que la del 22 de gener, dia en què va acabar la primera ronda de converses entre els partits i el monarca.

El suport dels nacionalistes

La proposta d'ECP vol comptar amb el suport "implícit o explícit de partits nacionalistes", com són ERC o Democràcia i Llibertat. Per aconseguir-lo, caldria marcar la línia vermella del respecte al dret a decidir, exigida per ERC però no contemplada pel PSOE.

En un primer moment, Domènech ha assegurat que estan "en la mateixa postura" que ERC. En canvi, en ser repreguntat sobre el tema, ha deixat la porta oberta a un canvi d'opinió, però ha insistit que ECP està treballant perquè el govern alternatiu reconegués aquest dret.

En els propers dies, s'espera que la formació es reuneixi amb DiL, a qui ja han demanat cita, i mantingui "reunions periòdiques" amb ERC.