A Ciutadans, que no a Ciudadanos, se li ha girat en contra la reunió amb la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría mantinguda aquest dimecres al Congrés. L'emergència de la notícia sobre el full de ruta de la Moncloa a Catalunya ha deixat en fals la líder Inés Arrimadas sobre quina posició prendria al respecte. "Esperem no arribar a aquest escenari", repetia Arrimadas un i altre cop, per evitar posicionar-se sobre si donaria suport a precintar col·legis per evitar el referèndum, en cas que això succeís enmig del xoc de trens amb la Generalitat.

Arrimadas es manté en la posició defensiva, tot i ser una força constitucionalista que defensa la "unitat de la nació" espanyola. Assegura que el referèndum no es farà, i al·lega que ha presentat un recurs al Consell de Garanties Estatutàries del Parlament perquè s'eviti. Això sí, reconeix que durant la trobada ha instat Santamaría a "protegir els funcionaris de les pressions" rebudes. Feia referència a presumptes intents de la Generalitat que aquest cos ignori els dies festius a Espanya, o que es facin censos amb dades que els identifiquin segons la ideologia. 

L'actualitat informativa ha enterrat el motiu de la reunió, però la líder de la formació taronja diu que no n'ha estat el gruix. Arrimadas ha adreçat a la vicepresidenta la preocupació per la no-assistència del president Carles Puigdemont a la conferència de presidents autonòmics. Primer, ha posat damunt la taula la voluntat d'endegar un finançament que no alimenti "la lluita entre els territoris" i que serveixi per pagar suficientment la dependència i altres serveis socials. Segon, ha reivindicat el Corredor Mediterrani i les infraestructures.

C's és l'oposició a Catalunya, i no el seu govern electe, fet que ha originat el contrapunt amb la Moncloa pel xoc de legitimitats. Arrimadas afirma que "donen l'oportunitat que rectifiqui" a Puigdemont i enviï un expert de la Generalitat a la comissió d'experts entre Estat i autonomies que ha d'endegar el nou model de finançament. En cas contrari, estudiarien com no deixar la cadira buida. Ara bé, el secretari d'Estat d'Administracions Territorials, Roberto Bermúdez de Castro, ha afirmat després de la cita que el govern espanyol ja "vetlla per tots els catalans".

El fet que Arrimadas vulgui interlocutar amb l'Executiu ha costat embolic al PP. Fonts de la formació taronja han exhibit el seu malestar perquè en darrer moment la Moncloa ha canviat el lloc de la reunió, i en comptes de fer-se al palau seu de la Presidència, s'ha celebrat al Congrés. La qüestió és que la dirigent de Ciutadans va passar per damunt d'Albert Rivera –representant a Madrid– i volia demanar una trobada amb el president Mariano Rajoy. Aquest és l'homòleg de Puigdemont i fonts de l'entorn de Santamaría indiquen que han mirat de cuidar el fet. Aquí s'hi suma un altre element: el Partit Popular català i C's són adversaris polítics i fer honors a Arrimadas podria anar en detriment de Xavier García Albiol. 

En aquest sentit, Arrimadas no veuria inconvenient a ser la "veu catalana", passant per davant del govern de Junts pel Sí, tot i tenir només 25 diputats al Parlament. "Ens sembla bé aquest diàleg", deia. "Ha d'anar evolucionant i concretant-se en moltes coses", afegia. La dirigent de C's es defensava al respecte dient que està mantenint converses amb PP i PSC. En la darrera que es coneix va ser per instar Puigdemont a retre comptes en una sessió al Parlament sobre les declaracions de l'exsenador Santiago Vidal, però no va prosperar.