El que va ser líder de Unió Democràtica de Catalunya, Josep Antoni Duran i Lleida, votarà el PSC en les eleccions del 21-D. Duran, un dels impulsors de la formació Units per Avançar, aposta ara pels socialistes després que hagi arribat a un acord amb els democristians contraris a la independència. "Votaré el PSC sense complexos", ha assegurat Duran i Lleida.

Duran ha revelat la seva intenció de vot en una entrevista a Los Desayunos de TVE, que ha estat la primera després de mesos allunyat dels mitjans de comunicació i de la política activa. Malgrat aquesta distància amb la situació política, Duran no ha dubtat a assenyalar els culpables de la tensió que es viu entre els governs de Rajoy i Puigdemont. Al seu parer, tot rau en el sector independentista i a haver comès l'"error polític" de "deixar l'agenda política a la CUP".

De fet, l'exlíder d'Unió considera que l'aplicació del 155 no és una maniobra del govern de Rajoy sinó més aviat la resposta al ple del Parlament dels dies 6 i 7 de setembre, en els quals es van aprovar les lleis de desconnexió —malgrat l'oposició de les forces unionistes.

Tot i expressar la seva confiança amb els socialistes, Duran no ha augurat bones perspectives per als partits unionistes després de les eleccions. De fet, ha valorat dos possibles escenaris: d'una banda, una majoria independentista com la del Parlament sortit de l'27-S; o bé una composició parlamentària que permeti a ERC posar-se al capdavant del Govern amb el suport d'En Comú Podem.

"Frustració" en l'independentisme

Duran ha assegurat que existeix una "frustració" de l'independentisme després dels últims esdeveniments en la política catalana. Per aquest motiu, ha augurat que el vot favorable a l'Estat propi baixarà en les pròximes eleccions, mentre que pujarà el constitucionalista.

Amb tot, Duran ha demanat que es reprengui el diàleg entre les dues parts al Congrés dels Diputats, una cosa que ja ha assenyalat que estan fent alguns polítics del PDeCAT i ERC.