La Generalitat ha donat a conèixer el nom de les dues empreses que optaran a fer les urnes del referèndum. Aquestes són Plastic Express i la UTE formada per Espai World i Suministros Integrales Futbida, ambdues ubicades a Barcelona i que entren al procés de licitació a l'espera que s'obri l'oferta econòmica. El Govern calcula que necessitarà unes 8.000 urnes de metacrilat per a la celebració del referèndum.

Precisament per aquest procés d'homologació d'urnes, la fiscalia es va querellar contra la consellera de Governació, Meritxell Borràs, i el secretari general de la conselleria, Francesc Esteve.

En aquest sentit, per tal de protegir els funcionaris, la mesa de contractació per decidir les empreses que entraven en el procés s'ha format amb els quatre secretaris del departament, el secretari general, el secretari d'Habitatge, la secretària d'Administració i Funció Pública i el secretari d'Administració Local. D'aquesta manera, el Govern evita situar funcionaris en primera línia de presa de decisions i els substitueix per polítics. 

El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya va publicar el passat 9 de maig l'acord marc per a la compra de les urnes per al referèndum per 184.000 euros. Les empreses interessades van disposar de quinze dies per presentar les seves ofertes a la seu del Departament de Governació. Aquest divendres s'ha fet públic que seran dues les empreses que entren en el procés, tot i que encara no es poden considerar homologades ja que resta pendent el tràmit d'obertura del sobre d'oferta econòmica. 

Plastic Express no té "por" de les conseqüències

El cap de projectes de Plastic Express ha assegurat que és "totalment absurd" impulsar una querella contra aquest procés públic "en un país on en teoria impera una democràcia", segons ha declarat a l'ACN.

Des de l'empresa es destaca que ells són una "empresa privada" que es dedica "a treballar pel client". "Si en aquest cas el client és la Generalitat, treballarem per la Generalitat de Catalunya, si ve la Generalitat de València, treballarem per la Generalitat de València, i si ve la comunitat de Madrid, per la comunitat de Madrid", afirmen fonts de l'empresa.

En aquest sentit, Plastic Express reitera que no tenen "cap por" per les possibles conseqüències de la querella, i ha indicat que si des de la justícia espanyola els fan preguntes sobre la finalitat de les urnes no faran valoracions. "Poden ser per eleccions, per consultes, per tenir-les guardades. Nosaltres fem el producte pel client i en el que en fa el client no hi entrem", ha remarcat l'empresa.