El president investit, Carles Puigdemont, s’ha reunit aquesta tarda amb el líder republicà, Oriol Junqueras, que li ha comunicat una proposta de noms en representació d’ERC per confeccionar el nou Govern. Junqueras ha proposat Toni Comín a Salut; Carles Mundó a Justícia; Dolors Bassa a Treball, Afers Socials i Família; i Meritxell Serret a Agricultura.

Llegeix les biografies dels candidats d'ERC

De fet, Puigdemont està ja citant els nous consellers. L’acord de Junts pel Sí ja preveu tant l’estructura com els noms que han d’integrar l’Executiu. Però el Govern no està encara tancat. Les conselleries es reparteixen entre CDC i ERC, set designades pels primers i sis pels republicans.

La paritat per gènere i la representació del territori està complicant la distribució final de responsabilitats. Els imprescindibles equilibris provoquen balls de noms fins al darrer instant. A les travesses que han aparegut fins ara hi falten dones. Però també equilibris territorials, ja que els primers dissenys deixaven el Govern sense consellers lleidatans.

Els noms de CDC

A banda del president, el Govern tindrà com a vicepresident el republicà Oriol Junqueras i es dividirà en tres grans comissions: Economia i Ocupació, que encapçala Junqueras, com a conseller d’Economia i Hisenda; Afers Exteriors Institucionals i Transparència, que dirigirà Raül Romeva com a titular d’Exteriors; i Estat de Benestar, que assumirà Neus Munté com a consellera de Presidència i portaveu del Govern.

Es dóna per segur que CDC proposarà Josep Rull per a Territori i Sostenibilitat i per a Interior el seu actual titular, Jordi Jané, mentre que a Cultura hi anirà el fins ara conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila.

Al Departament de Governació sembla que repetirà Meritxell Borràs, que s'havia especulat amb la possibilitat que anés a Ensenyament. Un altre dels noms que es dóna per fet que formarà part del nou executiu és el de l'actual secretari del Govern, Jordi Baiget, que es faria càrrec del Departament d'Empresa i Ocupació i cobriria la quota de les terres de Ponent (és originari de Balaguer).

Dijous, presa de possessió

Els consellers del nou Govern prendran possessió el dijous dia 14 a les 10 del matí. Aquest dimarts a les 6 de la tarda ho farà el president. La constitució del Congrés dels Diputats, el dimecres 13, ha aconsellat ajornar un dia la presa de possessió del nou Govern.