El portaveu dels 'comuns', Xavier Domènech, ha exigit el Govern que detalli la seva proposta d'un referèndum per al setembre de 2017 abans de fer propostes sobre les possibles preguntes: "Si és un referèndum, estarem".

En una entrevista d'Europa Press, l'acabat d'escollir coordinador de l'Executiva del nou projecte polític dels 'comuns' ha recordat que un referèndum ha de tenir un resultat efectiu i obtenir reconeixement: "No perquè el diguem nosaltres, sinó perquè, si no és així, no és un referèndum".

Sobre que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, suggerís tres possibles preguntes per a la consulta, ha explicat que el que li va sorprendre no són tant les preguntes concretes, sinó que aquestes "no fora acompanyades d'una proposta de com es pretén realitzar" el referèndum i, sobretot, que no hi hagi una discussió sobre això.

Plantejar-se el com

Per això, ha lamentat "que la pregunta s'anunciï en un mitjà internacional i no en l'àmbit en el que s'hauria de parlar, que és el Pacte Nacional pel Referèndum," un pacte en el qual recorda que hi ha la majoria governamental -JxSí i CUP-, altres forces polítiques i entitats amb molta força en la societat catalana.

Malgrat això, considera que ara no és el moment d'especular amb una pregunta: "Ara és fonamental plantejar-se el com i no el què, i el que es fa [Puigdemont] és plantejar el què sense el com".

Sobre si els 'comuns' cridarien a la participació en un referèndum al setembre si és unilateral, ha insistit a saber com pensa el Govern aconseguir un autèntic referèndum, i ha afegit: "Les polítiques de seducció d'ampliar la base fan pensar que s'està pensant més en unes eleccions que en un referèndum".

Ha sustentat aquest dubte en què la majoria governamental es va comprometre amb un full de ruta que deia que "el juny de 2017 Catalunya seria un Estat com a tal -que explica la pròpia existència de JxSí i el pacte governamental entre JxSí i la CUP- i en el qual ara el full de ruta és que el setembre, com molt tard, hi haurà un referèndum.

Així, incidint que el referèndum ha de tenir un resultat efectiu i reconeixement, preguntat per si cridaran a la participació ha afirmat: "Si al setembre hi ha un referèndum, ens n'alegrarem com a ningú i estarem, si és un referèndum, però és que el conjunt de la societat ha de saber la proposta".

Serietat en l'assumpte

Ha rebutjat que, una vegada es fixi la data i pregunta, l'interès sigui conèixer el que faran els 'comuns' i ha tornat ha insistir que es tracta d'explicar bé el que es farà, perquè, si no, "el risc és que això sigui un 9-N" -un procés participatiu que no vol deslegitimar, però reitera que la gent ha de saber què és exactament el que es pretén fer.

Ha recordat que membres dels partits que donen suport al Govern, com l'exportaveu del PDeCAT en el Congrés Francesc Homs, "va dir que es podria fer un 9-N, mentre d'altres diuen que això no pot ser, i tots ells formen part de la majoria governamental", pel que ha exigit serietat per abordar l'assumpte.

Perill de caducar

La posició de Domènech i dels 'comuns' no passa per fixar ara una data al referèndum, perquè llavors la consulta corre el perill de caducar: "En aquest país ja hem posat moltes dates que ja han caducat".

Considera que cal deixar treballar al de Pacte Nacional pel Referèndum, sobre el qual ha avançat que 'els comuns' s'adheriran, i ha avisat que ja va existir un Pacte Nacional pel Dret a Decidir i que "va quedar paralitzat, per dir-lo d'alguna manera, abans del 9-N perquè la majoria governamental va decidir fer una consulta".

Per això, davant de la celebració d'un eventual referèndum al setembre, ha advertit: "Si el Govern té èxit, el felicitarem. Si el Govern no tingués èxit, nosaltres volem seguir treballar per al país en un espai de consens ampli. Per tant, que el pacte Nacional pel Referèndum no se subordini als aterratges del full de ruta del Govern".