Un tripartit d'esquerres en favor del procés constituent. Aquesta és la petició que el líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech, ha llançat a ERC durant la segona jornada de la moció de censura presentada per Pablo Iglesias a Mariano Rajoy. Domènech ha assegurat que existia ja una "majoria" a Catalunya capaç d'endegar aquest procés, contra-oferta que arriba després que aquest dimarts el portaveu republicà, Joan Tardà, instés Iglesias a col·laborar en la crida al referèndum amb data d'1 d'octubre. 

Domènech ha insistit que l'Estat autonòmic estava ja "esgotat", perquè Catalunya era l'única de les autonomies que es regia per un Estatut que no hauria referendat, després que l'any 2010 el tombés el Tribunal Constitucional. Això ha servit per fer una crítica de passat, i també de present, al PDeCAT. 

Primer, ha recordat que els expresidents José Luis Rodríguez Zapatero i Artur Mas van pactar com "retallar" aquesta norma. Segon, Domènech ha considerat que l'abstenció dels demòcrates en la moció de censura a Rajoy era una forma "d'abstenir-se" de Catalunya, tot i que el portaveu Carles Campuzano va avisar-lo que per tenir el seu suport havien de concretar la forma d'exercir el dret a decidir. 

En conseqüència, per Domènech el fet d'unir els esforços de republicans, previsiblement, cupaires i comuns seria la nova via a explorar, sense aclarir si això aniria en detriment de la culminació del full de ruta, compromís de la Generalitat.