L'alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, ha expressat la voluntat de l'Ajuntament de col·laborar amb el referèndum de l'1 d'octubre. No obstant això, ha demanat al Govern de la Generalitat que aporti "garanties i informació" als ajuntaments sobre diverses qüestions que els preocupen.

"El que exigim, el que demanem és que aquest referèndum ha de tenir garanties, ha de ser efectiu i ha de ser vinculant", ha assegurat Sabater en una entrevista a Europa Press. L'alcaldessa de Badalona ha afegit en aquest sentit que "les garanties les ha de donar la Generalitat, el Govern ha de posar les garanties".

"Estem pendents, encara no hi ha llei (del referèndum), encara no sabem exactament què se'ns demana i de quina manera", ha afirmat Sabater. Ha volgut deixar clara la seva "voluntat de col·laborar", perquè considera que les administracions locals també han d'implicar-s'hi i que el referèndum és la millor eina per desencallar la situació de conflicte.

L'alcaldessa de la tercera ciutat catalana planteja diverses incògnites, com ara com es garantiran els col·legis o amb quin cens electoral es farà la votació, tenint en compte que no es tracta d'una convocatòria electoral convencional. No té dubte sobre el paper dels treballadors públics. "Tenim molt clar que cap funcionari ha de patir. Com a Ajuntament no posarem en risc cap funcionari i en tot cas serem els polítics els qui prendrem les responsabilitats", ha dit Sabater.

No culpar els comuns

Com ja va dir en una entrevista a El Nacional el juliol passat, Dolors Sabater ha dit que és "terriblement injust voler assenyalar els comuns com a enemics del procés sobiranista i la república catalana". En el govern municipal que encapçala hi ha diverses sensibilitats representades, des d'ERC i la CUP, partidaris del referèndum de l'1-O, fins a ICV, més contrària.

"El debat ha de tornar a assenyalar com a enemics de la democràcia i com a enemics del procés el govern intransigent, antidemocràtic i corrupte del PP", ha sostingut l'alcaldessa, que no ha amagat el seu posicionament personal: anirà a votar l'1 d'octubre i ho farà pel 'sí' a la independència.

"És l'oportunitat que tenen el conjunt dels pobles de l'Estat per començar a trencar amb aquest búnquer del règim del 78 amb forts posicionaments antidemocràtics", ha defensat Sabater, que creu que la independència catalana beneficiaria el conjunt de l'Estat espanyol.