El grup al Congrés de Podemos i les seves confluències ha adreçat una bateria de disset preguntes al govern espanyol sobre el dispositiu policial desplegat per la policia espanyola i la Guàrdia Civil durant la celebració del referèndum d'autodeterminació de Catalunya. El grup descriu que des de fa setmanes hi ha “milers” de policies a Catalunya i els considera “responsables” de les actuacions de l'1-O, caracteritzades per “una especial violència” contra la ciutadania.

També s'indica que es va utilitzar “material antidisturbis prohibit a Catalunya”, com, per exemple, les bales de goma. Sobre les actuacions afirma que van comportar 893 ferits, alguns d'ells “molt greus”. D'altra banda, s'han denunciat “actuacions violentes” d'alguns agents, “en alguna ocasió fora de servei”, contra ciutadans de Girona, Calella i Lleida. 

En aquest context, Podem pregunta al govern espanyol per la persona responsable del disseny del dispositiu, pels motius de l’operatiu, pel nombre concret d’efectius desplaçats a Catalunya, per la data fins quan s’hi estaran i els motius que fan que encara hi siguin o pel cost de l'operació.

Fins i tot personalitza algunes de les qüestions, adreçant-se al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, sobre quina opinió li mereix que l'actuació policial vagi derivar en gairebé 900 ferits. Podem també pregunta per actuacions realitzades fora de servei, com per exemple les presumptes agressions d’agents fora de servei la nit de l’1 d’octubre a Calella i el dia 2 a Girona i Lleida. A més s’interessa per l’opinió del govern espanyol sobre l’actitud “fatxenda” d’uns agents de la policia espanyola que cridaven ‘Que nos dejen actuar’ a dins d’un hotel de Pineda de Mar mentre a fora hi havia una concentració ciutadana rebutjant les actuacions policials de l’1-O.

Rajoy no és a l'únic a qui pregunten, el president del PP a Catalunya, Xavier Garcia Albiol, també té el seu espai, ja què hi ha una altra qüestió referent al "discurs dels catalans", ofert pel Senador, davant un grup de policies i en aquest sentit també es pregunta si aquesta és una pràctica habitual.

Per últim, la darrera pregunta, indica: Considera el govern que la seva estratègia policial a Catalunya ha contribuït a rebaixar la tensió o a incrementar-la?