El diputat de Podemos i secretari de relacions amb la societat civil i moviments socials de la formació lila, Rafael Mayoral, s'ha mostrat contrari a un referèndum unilateral a Catalunya en aquests moments perquè considera que ha d'estar basat en l'acord perquè sigui "efectiu".

Segons Mayoral, el plantejament dels que han proposat la independència a Catalunya "ha anat canviant cada any". En aquest sentit recorda que, segons els plantejaments d'ERC i Convergència, la independència s'hauria d'haver proclamat "fa temps" i, tanmateix, "sembla que no acaba d’agafar".

Afegeix també que "a priori" aquest model "parteix la societat catalana per la meitat" i assenyala que no "se sap gaire bé qui té la majoria" perquè en les últimes eleccions no estava clara la majoria de vot".

Tanmateix, explica que el que sí que té un suport majoritari a Catalunya és "el dret que els catalans decideixin quin ha de ser el seu futur". "Això ajunta el 80 per cent" dels catalans, exclama. Afegeix, però, que el que no se sap és què sortiria d'aquesta consulta i tampoc no se sap què es preguntaria.

Així s'ha pronunciat en una entrevista amb Europa Press, en la qual ha donat suport a la petició que ha fet la formació germana a Catalunya, En Comú Podem, que se celebrin eleccions i no un referèndum: "El que diguin els catalans estarà bé".

Dret a decidir

Mayoral, que es declara "absolutament respectuós" amb la voluntat dels catalans, explica que ell és favorable als "processos participatius per conèixer l'opinió de la gent" i rebutja que aquestes consultes puguin donar lloc a un procediment penal. Ho considera una "aberració" per a qualsevol societat democràtica.

Dit això, però, el dirigent de Podemos considera que el que és important d'un referèndum és que "sigui efectiu". "Caldria que pogués ser un referèndum pactat", exposa, mentre matisa que "anar una altra vegada a un procés participatiu" en aquests moments "no és el que toca". "Si realment es vol fer efectiva una via que decideixi els encaixos territorials al nostre país, crec que ha de ser basada en l'acord", recalca.

En aquest sentit, recorda que el mateix Tribunal Constitucional plantejava en una de les seves resolucions que "és possible un referèndum pactat". Per això insisteix que quan hi ha un "problema polític el que és interessant és que se solucioni dialogant i que la gent ho decideixi". Per fer-ho creu que cal tenir un "projecte que il·lusioni" de país, que ell considera que ha de ser "plurinacional", en què es reconegui la "identitat i es respectin les decisions de la gent".

Tanmateix, creu que s'ha arribat a aquesta situació a Catalunya perquè es va tocar l'Estatut d'Autonomia del qual es van dotar els catalans. Per a Mayoral, això va ser un "mal precedent" i insisteix a anar a un projecte "plurinacional" que reconegui el "dret a decidir dels pobles que l'integren".

Com a resposta a quina serà la seva posició si finalment el Govern català posa les urnes, com va passar el 9-N, el diputat de la formació lila prefereix ser previngut i veure "si es convoca i com es convoca". "Crec que seria massa anticipar si hi ha o no hi ha convocatòria, quan hi hagi una convocatòria, ja ho veurem", explica, i afegeix que la legalitat o il·legalitat d'un referèndum és una "discussió jurídica apassionada".