La secció internacional del partit Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA) ha celebrat aquest dimarts una conferència sobre el referèndum de l'1-O que ha comptat amb diversos diputats flamencs i el representant permanent del Govern davant la UE, Amadeu Altafaj. Durant l'acte, el diputat al Parlament Federal belga Peter Luykx i els seus homòlegs al Parlament flamenc Karl Vanlouwe i Jan Van Esbroeck han mostrat el seu suport a la consulta i han comunicat que l'N-VA Internacional enviarà una delegació oficial de diputats i eurodiputats a Barcelona com a "observadors internacionals" de la votació.

L'acte ha començat amb una introducció a càrrec del diputat Peter Luykx, que va ser a Barcelona per la Diada com a part d'una delegació del partit flamenc. Allà el diputat ha assegurat que va testimoniar "un entusiasme aclaparador en la lluita dels catalans per a la independència". 

Prop d'un centenar de persones han assistit a la xerrada que ha organitzat el partit per escoltar l'exposició d'Altafaj, que ha explicat durant la seva intervenció "per què el vot és democràticament legítim". Durant el seu discurs, Altafaj ha fet referència breument a la imatge històrica de Catalunya i més tard ha parlat del referèndum.

Des de la secció internacional del partit asseguren que la "repressió creixent per part d'Espanya és preocupant". "Si això serà suficient o no per vèncer el coratge i l'entusiasme del govern català, les autoritats locals i els defensors del referèndum està per veure", diuen. També apunten que fins i tot molts opositors a la independència catalana són "aliats" en la lluita per una democràcia i remarquen que "com a mínim volen rebre l'oportunitat de votar en el referèndum".

L'N-VA és el partit amb més escons al Parlament flamenc —43 de 124— i al Parlament federal —33 escons d'un total de 150—. En les eleccions belgues de 2014 el partit va ser el més votat i va aconseguir més d'un milió de vots.