Crisi de Ciutadans al País Valencià. El seu diputat i exportaveu a les Corts valencianes, Alexis Marí, i tres parlamentaris més, han anunciat que deixen la formació i el grup parlamentari a les Corts. D'aquesta manera, els diputats díscols —que feia temps que estaven enfrontats amb la direcció del partit— passen a ser diputats no adscrits.

Amb la sortida de Marí i dels parlamentaris David de Miquel, Domingo Roig i Alberto García, Ciutadans passa de 13 a 9 diputats a la Cambra valenciana.

La sortida d'aquests diputats s'emmarca en una esquerda que s'ha obert progressivament al si del partit. La gota que ha fet vessar el got, segons García, ha estat el suport de Ciutadans als pressupostos generals de l'Estat de 2017, que segons aquests diputats eren "nocius" per al territori. La incomprensió i l'obligació de lleialtat ha provocat que finalment es prengués aquesta decisió dràstica.

Ve de lluny

L'abril d'aquest any, Ciutadans va decidir destituir Alexis Marí del seu càrrec de portaveu del partit en les Corts valencianes. La raó? Rivera no podia suportar un representant molt crític amb el canvi d'ideari de la formació taronja i els acostaments amb el PP. Ja aleshores es van marcar grans diferències entre els nou diputats fidels i els quatre díscols, que ara finalment han deixat la formació.

Des de la destitució de Marí fins ara, els parlamentaris de Ciutadans havien conviscut en un clima de tensió, amb contraposicions de criteri fins i tot a l'hora d'exercir el vot a les Corts. Els quatre diputats sentien que estaven traint l'esperit de la candidatura electoral, per la qual cosa han xocat en legislacions transcendentals com la Llei de la mort digna o la reforma de la Llei electoral.

Així va ser la destitució

Marí va ser rellevat del seu càrrec després de criticar la posició del seu partit sobre els pressupostos generals de l'Estat del 2017. El diputat s'havia mostrat crític amb la línia política del partit, sobretot a partir del congrés de febrer, quan es va virar cap al liberalisme, com va explicar ell mateix a Twitter.

A més, Marí també es va mostrar especialment crític amb la política de pensament únic i disciplina en el si del partit. "2.200 € [el sou de síndic portaveu a les Corts] donen per a molt en una nòmina, però no per comprar ànimes", va sentenciar aleshores.