Ja són 18 els diputats del Parlament britànic que han signat una moció en suport de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell.

La iniciativa la promou el diputat George Kerevan del Partit Nacional Escocès (SNP). Kerevan va defensar dijous la moció de denúncia i suport a la presidenta de la cambra catalana. Des d’aleshores diputats de diferents partits han signat el document que explica que Forcadell, acusada dels delictes de prevaricació i desobediència, haurà de declarar el proper 16 de desembre al Tribunal Constitucional (TC), per permetre que la cambra catalana votés el full de ruta independentista.

La moció avisa que això "pot establir un precedent perillós" i demana al Govern espanyol que resolgui la situació a través del "diàleg" perquè considera que el procés s'ha gestionat amb "una velocitat excepcional" impròpia de la Justícia.

Kerevan posa l’accent en què Forcadell "serà jutjada per haver facilitat un procés democràtic", així com per haver permès un "debat parlamentari sobre la independència".

Aquesta és una situació, diu, que "hauria de preocupar tots els demòcrates" perquè la presidenta del Parlament "no va utilitzar el seu càrrec [com a tal] per donar suport a la independència de Catalunya", sinó que el seu "delicte" és haver permès votar sobre la possibilitat de celebrar un referèndum. "Sigui quina sigui la posició respecte a aquesta qüestió, es tracta d'un clar cas que pertany a l'esfera de llibertat d'expressió", diu la moció.

Qui hi ha donat suport?

Els diputats Martyn Day, Chris Law i Christopher Stephens -tots tres de l’SNP- s’afegeixen als seus companys de partit: Margaret Ferrier, Douglas Chapman, Philippa Whitford, Carol Monaghan, Ian Blackford, Ronnie Cowan, Tommy Sheppard, John Nicolson i Margaret Ritchie.

També s’hi ha adherit Jim Cunningham, del Partit Laborista del Regne Unit; tots els representants del partit nacionalista gal·lès Plaid Cymru (Hywel Williams, Liz Saville-Roberts i Jonathan Edwards), i Mark Durkan, del Partit Socialdemòcrata i Laborista irlandès.