El cas dels catalans torna al Parlament britànic, després de ja haver-ho fet fa 300 anys a raó de la Guerra de Successió. Ho farà aquest mateix dimarts, de la mà de 20 diputats britànics, que han decidit crear un grup de discussió sobre Catalunya, els anomenats All-Party Parliamentary Group (Grup Parlamentari de tots els partits), per discutir sobre el procés català. Tots ells formen part dels sis principals partits del Westminster, des dels conversadors i laboristes fins als independentistes escocesos o gal·lesos. No tots són partidaris de la independència de Catalunya, però tots coincideixen en una cosa: estan a favor del referèndum.

El grup té per objectiu “establir vincles entre els parlamentaris britànics i Catalunya" i servirà per mantenir-los al corrent "dels debats i esdeveniments relacionats amb l’autodeterminació de Catalunya", així ho ha explicat el portaveu del grup, Christopher Bambery, en declaracions a El Nacional. Les seves funcions, però, no es volen quedar només a la plana informativa, els seus membres pretenen "ajudar a assegurar que el debat (català) es porta a terme de la manera més democràtica”, assegura Bambery. També volen ser un exemple perquè altres parlaments donin suport al referèndum.

Observadors del procés

Aquesta mena d’'observadors del procés' podrien fins i tot fer una declaració instant l’Estat espanyol a buscar una manera democràtica de resoldre el procés a Catalunya, assenyala Bambery com a una possibilitat un cop es constitueixi dimarts l'òrgan. El que segur que faran, però, és convidar polítics catalans per explicar el desenvolupament del procés.

Justament aquest dimarts, dia en què es constituirà oficialment el grup, assistirà a Westminster el conseller d’Afers Exteriors del Govern, Raül Romeva, que explicarà com es viu a Catalunya el procés i també la seva judicialització per part de l'Estat espanyol. Ho farà en una de les sales de la cambra baixa, amb capacitat per a un centenar de persones, i on estan convidats tots els membres electes del Parlament. Més endavant, també hi podria anar la presidenta de la cambra catalana, Carme Forcadell, segons ha explicat a El Nacional el delegat del Govern al Regne Unit, Sergi Marcén.

Com funciona aquest grup?

Es tracta d’un grup “reconegut pel Parlament britànic”, segons indica el seu portaveu, tot i que no té una capacitat efectiva ni un estatus oficial. Les seves resolucions no equivalen al conjunt de les cambres, sinó només als diputats inscrits en el grup, això sí, cinc grups han d’estar a favor de la iniciativa per poder crear-lo, i en el cas català se n'hi han pogut sumar sis grups. Tots ells d'ideologies molt diverses, i sovint contràries. Hi ha des dels independentistes del Partit Nacional Escocès (SNP), fins als conservadors, manifestament unionistes i contraris a la independència d'Escòcia. Això, però, va de democràcia. 

El grup parlamentari està obert tant a diputats de la Cambra dels Comuns com a la dels Lords, de fet, quinze dels seus membres són de la cambra baixa i els altres cinc de la cambra alta. A més, està obert a noves incorporacions que es poden anar sumant al grup en el transcurs de les seves activitats. 

Contra la judicialització

Aquest All-Party Parliamentary Group va ser impulsat pel diputat escocès de l'SNP George Keravan i, de fet, ell en serà el seu president. La idea va sorgir el passat mes de desembre, quan el delegat de la Generalitat a Londres va ser convidat a Westminster per explicar el procés. En aquell moment, Kerevan i una altra vintena de diputats ja havien mostrat la seva preocupació per la judicialització de la política a Catalunya, arran del procés obert contra Forcadell.

De fet, Kerevan va ser qui va impulsar una moció (early day motion) a Westminster per mostrar el seu suport a la presidenta de la cambra catalana, i uns altres 22 diputats la van secundar. Dels 20 diputats que ara formaran el grup de discussió sobre Catalunya, nou ja van firmar aquesta moció contra la judicialització al desembre. El que suposa també que en conjunt 34 diputats britànics s'hauran pronunciat a favor de buscar una solució democràtica i no judicial al procés sobiranista.

Qui són els 20 diputats del grup?

Entre els membres de l’All-Party Parliamentary Group on Catalonia hi ha sis diputats dels escocesos de l'SNP, dos dels gal·lesos del Plaid Cymru -un de la cambra dels comuns i l'altre de la dels Lords-, tres conservadors, dos laboristes, quatre liberal-demòcrates -tots de la Cambra dels Lords-, dos del Partit Socialdemòcrata i Laborista i una diputada escocesa independent.

Passa per sobre les fotografies per veure el nom del diputat. En blau els diputats de la Cambra dels Comuns i en vermell els de la Cambra dels Lords.