Mark Demesmaeker, un eurodiputat flamenc de l'N-VA, va rebre una amenaça del dirigent del partit ultra Vox i membre de l'acusació particular en el judici al procés, Javier Ortega Smith. Dimecres passat, Vox va anar al Parlament Europeu per pronunciar una conferència contra el procés i, en acabar, Ortega Smith va fer un comentari a un col·laborador seu contra Demesmaeker: "Entre tú y yo le pegamos".

Com a conseqüència d'aquest lamentable comentari, l'eurodiputat ha escrit una carta al president del Parlament Europeu, Antonio Tajani. A la missiva, Demesmaeker explica que va intervenir a la ponència per recordar sobre quins fonaments està construïda la Unió Europea: "El respecte per la democràcia i per la diversitat d'opinions polítiques". Uns fonaments que, segons l'eurodiputat, Vox no va respectar. 

De fet, explica Demesmaeker a Tajani, Ortega Smith "va suggerir que Carles Puigdemont m'havia pagat diners per fer aquesta intervenció". D'aquesta manera, l'eurodiputat també recorda el comentari amenaçador del líder de Vox captat per les càmeres:  

La casa europea de la democràcia

Demesmaeker es va quedar perplex davant d'aquest comentari del dirigent ultra i recorda a Tajani que el Parlament Europeu és "la casa europea de la democràcia i aquí estem compromesos amb la llibertat d'expressió i el pluralisme".

L'eurodiputat assegura que durant aquella conferència es va sentir "intimidat per l'atmosfera amenaçadora i el llenguatge contra la seva intervenció". En la mateixa línia, denuncia que durant la ponència de Vox es van fer acusacions sense fonament com per exemple "dir que el govern català, escollit democràticament, és un règim autoritari que intenta rentar el cervell dels nens". Demesmaeker també carrega contra les declaracions d'Ortega Smith en què titlla Òmnium Cultural d'"organització paramilitar".

En un moment de la carta, Demesmaeker apuja el to i exigeix a Tajani que aturi "els estàndards dobles que s'apliquen en aquesta casa". L'eurodiputat no s'explica per què es va prohibir una conferència que havien de pronunciar els presidents Carles Puigdemont i Quim Torra al Parlament Europeu i es permet la de Vox.

Demesmaeker condemna el que ell considera un tracte "desigual" i matisa que el Parlament té "l'obligació política i moral de permetre que tothom expressi la seva opinió".