El secretari general del Diplocat, Albert Royo, en una entrevista a Europa Press, s'ha mostrat convençut que la UE reconeixeria els resultats d'un eventual referèndum unilateral d'independència de Catalunya sempre i quan aquest fos "just i transparent" i que es garantís que "tothom que vulgui hi pugui participar". Royo assegura que a nivell internacional es té molt clar que Catalunya celebrarà o intentarà celebrar un referèndum enguany, i afirma que el referèndum forma part de l'agenda de totes les organitzacions i els mitjans internacionals. Malgrat tot, creu que encara hi ha dubtes sobre si aquest referèndum serà unilateral o acordat amb Madrid.

Estupefacció

Royo pensa que la comunitat internacional està esperant que el govern espanyol negociï amb el català, ja que "Europa entén que si els catalans, de manera conscient i àmpliament majoritària, demanen un vot, aquest vot ha de produir-se". Ha afegit que "Una democràcia consolidada ha de permetre un vot si així ho demana el poble, i si cal canviar un marc legal per permetre el vot, es canvia. Allò que no s'entén a l'exterior és que el govern espanyol es tanqui davant la petició d'un 80 % dels catalans".  Royo ha recordat que sempre es poden pactar solucions polítiques: al Regne Unit i al Canadà es va trobar una sortida legal al problema.

Sense comparació possible

El fet que el Tribunal Constitucional alemany denegués a Baviera la possibilitat de fer un referèndum no és vist per Albert Royo com un precedent vàlid per al cas català, ja que a Alemanya el partit que va sol·licitar la consulta té menys del 2 % dels vots. Tampoc veu realista compar Catalunya amb el Veneto: "No hi ha res, a nivell europeu, comparable amb el que està passant a Catalunya". Diu que la posició de Carles Puigdemont "O referèndum o referèndum" ha estat molt ben valorada internacionalment, perquè es temia que optés directament per una proclamació d'independència.

Legitimació del referèndum

Per a Royo, aquesta posició comprensiva de la comunitat internacional ajuda a la preparació del referèndum: "Ens legitima fins al punt que si aquest referèndum no el permet l'Estat, el podem fer nosaltres". El cap del Diplocat assegura que el rebuig de l'Estat a les repetides peticions d'un referèndum acordat reforça la legitimitat internacional d'una consulta unilateral. Ara bé, Royo destaca que el major perill al procés radica en les discrepàncies entre els sobiranistes:  "Si som incapaços d'anar units, a nivell internacional, ràpidament perdem posicions en la agenda política i es perd interès en seguir l'actualitat catalana".