El secretari general del Diplocat, Albert Royo, ha defensat aquest dijous des de Baviera que Alemanya gestionaria un cas com el català “amb molt més tacte, intel·ligència i obertura de mires” que no pas Espanya.

Dies després d’una sentència del Constitucional alemany que nega la possibilitat d’un referèndum al land, Royo ha lamentat que “el mateix govern espanyol que diu que el cas d'Escòcia i el Quebec no són aplicables a Catalunya ara diu que el cas de Baviera és un precedent”. “La situació és totalment diferent” entre Catalunya i el land de Munic, ha dit Royo, assenyalant que mentre a Baviera els independentistes són un 2% de la població i no tenen diputats, al Principat “un 80% volen un referèndum i hi ha majoria absoluta al Parlament”.

“Estic segur que la cancellera Merkel, la resta de polítics i les institucions alemanyes haurien gestionat una situació com la que vivim a Catalunya amb molt més tacte, intel·ligència i obertura de mires”, ha assegurat Royo durant la inauguració de la jornada ‘Què està passant a Catalunya? Re-avaluant l’autodeterminació a l’Europa occidental’, organitzada a la ciutat bavaresa d’Augsburg. Segons Royo, tot i el dictamen del Tribunal Constitucional alemany sobre Baviera, si algun dia els independentistes d’aquest estat federal assolissin posicions majoritàries, la reacció de Berlín seria diferent.

Royo ha defensat que el “conflicte polític” a Catalunya “només es pot resoldre amb mitjans democràtics”, però ha lamentat que actualment hi ha “400 casos oberts contra electes catalans”. Remarcant els exemples d'Artur Mas, Carme Forcadell o Joan Coma, el secretari general del Diplocat ha dit que l’actitud espanyola és “un mal precedent per a les democràcies occidentals” perquè “s’estan perseguint penalment suposats delictes d’opinió”.

El director de l’Institut d’Estudis Canadencs, Peter A. Kraus, que participa a les jornades, ha assegurat que els catalans són “una minoria estructural dins d’Espanya” i que “difícilment poden influir” en les decisions del govern central. Segons ell, “els models federals, com el del Canadà o Alemanya, poden resoldre molt millor els conflictes territorials”. L’expert canadenc també ha dit que “difícilment” es pot comparar Catalunya amb Baviera.

Per la seva banda, el catedràtic emèrit d’Història a la Universitat d’Erlangen-Nuremberg, Walther L. Bernecker, ha lamentat que Madrid hagi anat “massa sovint i massa aviat als tribunals per queixar-se de Catalunya”. Segons Bernecker, seria “raonable reformar la Constitució espanyola després de 38 anys” per trobar una solució al cas català. L'expert ha negat que el nacionalisme català sigui "ètnic", i ha remarcat que es basa en una voluntat "d'autogovern".

A l’acte organitzat pel Diplocat a Baviera també hi participen Joan Vallvé, vice-president d’Òmnium Cultural i exeurodiputat, Rainer-Olaf Schultze, catedràtic emèrit de Ciències Polítiques a la Universitat d’Augsburg, Alain G. Gagnon, catedràtic de Contemporary Québec a La Sorbonne de París, Ferran Requejo, catedràtic de Ciències Polítiques a la Universitat Pompeu Fabra, i Kai-Olaf Lang, del German Institute for International and Security Affairs (SWP).