Diosdado Toledano (EUiA) és el portaveu de la Comissió Promotora de la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) de Renda Garantida Ciutadana, un projecte legislatiu que pretén implementar una prestació de gairebé 8.000 euros anuals per a tots aquells que es troben en una situació de pobresa. Juntament amb altres entitats, sindicats i partits, el proper 29 de maig participarà en la manifestació Els drets no se suspenen que té per objectiu reivindicar les lleis catalanes aprovades pel Parlament davant dels poders judicials, i denunciar la pèrdua de drets polítics, socials i laborals per les reformes del govern de Rajoy.

La judicialització de la política va en augment. Aquest és precisament el leit motiv de la manifestació?

La idea principal és que no se suspenguin els nostres drets: el dret al treball, els drets socials i la democràcia real. La mobilització es va començar a preparar després de la suspensió de diversos articles de la Llei d'Emergència Habitacional per part del Tribunal Constitucional (TC), cosa que va representar una agressió a una llei aprovada per unanimitat en el Parlament. Va causar molta sorpresa i indignació que el TC acceptés el recurs del govern.

Quin paper hauria de jugar el Tribunal Constitucional?

El Tribunal Constitucional hauria de respectar l'opinió del Parlament quan una llei s'aprova per unanimitat. Hauria de ser així per respecte a la sobirania de Catalunya.

Només en el cas d'aprovar-se per unanimitat?

Amb una majoria seria suficient, però és evident que la suspensió d'una llei aprovada per unanimitat causa més indignació.

Llavors, s'haurien de modificar les funcions de l'alt tribunal perquè no pogués anul·lar lleis aprovades pel Parlament?

Fa falta una reflexió política sobre les pràctiques que hi ha hagut fins ara. El Tribunal Constitucional hauria de tenir alguns límits i, a més, ser molt més independent.

Diosdado Toledano reivindica la creació del Renda Garantida Ciutadana davant del Parlament. / Associació RGC

La manifestació representa la unitat de diferents sectors a Catalunya en contra el Tribunal Constitucional. Com veu que alguns partits com Ciutadans o el PP no hi acudeixin?

Més que una mobilització en contra de l'organisme, és en contra de la decisió de suspendre drets. Crec que, per convicció democràtica i per coherència, tots els partits que van votar la Llei d'Emergència energètica i habitacional s'hi haurien de sumar. El suport a la llei s'hauria d'anteposar a la disciplina de partit.

Els convocants reivindiquen l'aprovació de la ILP de Renda Garantida de Ciutadania al Parlament. Hi ha consens polític per tirar-la endavant?

És pel que treballem a la comissió promotora. Les esmenes de Junts pel Sí apunten a una concordança en el model, però també a desacords en algunes parts. De fet, les prestacions econòmiques presentades per Ciutadans, PSC i PP superen la de Junts pel Sí i s'apropen més a la nostra proposta inicial, de 569 euros en 14 pagues.

Amb la situació econòmico-financera de la Generalitat, seria factible aplicar la llei?

Es podria finançar perfectament perquè la proposta de llei absorbiria molts ajuts existents en l'actualitat. A més, tindria efectes positius sobre certs sectors de la població, per la qual cosa es revertiria la situació econòmica actual.

Se solucionaria la creixent desigualtat i pobresa a Catalunya?

La mesura corregiria la pobresa, no la solucionaria.

La nova llei podria seguir el mateix camí que altres lleis catalanes i ser suspesa pel TC?

És molt difícil que, una vegada aprovada, se suspengui. La llei desenvolupa l'article 24.3 de l'Estatut, que mai no va ser posat en dubte quan es va decidir portar el text estatutari a l'alt tribunal.

Creu que amb un nou govern a Espanya es continuaria recorrent al TC per suspendre les lleis catalanes?

Un govern d'esquerres i progressista en l'Estat respectaria totes les decisions del Parlament de Catalunya.