El dinar que han compartit aquest migdia el president espanyol, Mariano Rajoy, i el president, Carles Puigdemont, ha estat mesurat fins al darrer detall fins i tot a l'hora d'escollir els vins. L'àpat, que serveix de pròleg a la inauguració oficial del Saló Automobile, s'ha celebrat al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) amb presència dels responsables del Saló i de les marques presents a la Fira.

Al llarg de l'àpat s'ha servit un Penedès blanc i un Ribera del Duero, que han combinat producció catalana i espanyola. Per a les postres s'ha reservat un cava. Evidentment, Freixenet, servit davant l'atenta mirada de Josep Lluís Bonet, president d'aquesta marca i de la Fira de Barcelona, i ferm defensor de Catalunya com a "part essencial d'Espanya".

El menú s'obria amb un timbal de verdures i, de segon, llobarro. El toc final ha arribat amb les postres: mousse de xocolata amarga. Mentre els presents degustaven la xocolata, s'ha sabut que, el proper 22 de maig, Puigdemont acudirà a Madrid, acompanyat del vicepresident, Oriol Junqueras, i el conseller d'Exteriors, Raül Romeva, per explicar el procés i la darrera oferta a l'Estat per negociar el referèndum. Ho farà a un auditori madrileny, Caja de Música, que depèn del consistori que encapçala, Manuela Carmena.

S'ha encarregat del dinar el restaurant del MNAC. Puigdemont ha arribat primer, i ha hagut d'esperar uns minuts fins a l'arribada de Rajoy. Quan el mandatari espanyol ha baixat del vehicle s'han saludat amb normalitat. A petició dels fotògrafs, els dos polítics han hagut de repetir l'escena, sense saber massa bé cap a on mirar.