Dimiteixen 6 dels 15 membres del Secretariat Nacional de la CUP per discrepàncies amb l’estratègia política de la direcció de la formació anticapitalista. Es tracta d'Ester Rocabayera, Guim Pros, Joel Jové, Omar Diatta, Roger Castellanos i Tomàs Sayes.

Tots ells són propers al sector de Poble Lliure, tal com havia avançat El Nacional. L'organització, que forma part de la candidatura Crida-Constituent, sempre ha tingut posicionaments oposats a l'altra ànima de la formació anticapitalista, Endavant-OSAN, en qüestions com ara la investidura d'Artur Mas o els pressupostos.

En una carta molt dura, els signants asseguren que volen un "canvi real del funcionament" de la formació, però, han decidit dimitir abans, i no el dilluns en bloc amb els altres 9, quan es posarien en marxa els tempos de renovació del SN, perquè seria una "imatge errònia i cínica de la situació real de l'organització". No obstant això, fonts de Poble Lliure, expliquen a El Nacional, que no estan darrere d'aquesta maniobra.

Actituds sectàries

Precisament, la seva dimissió respon a discrepàncies amb els posicionaments de la formació anticapitalista en els darrers mesos que, segons diuen, "ens allunyen de l'estratègia independentista que havíem assumit programàticament", segons recullen en una carta on expliquen els motius de la seva dimissió:

"Les persones que des de fa un any integrem el SN, no hem sigut capaces de revertir la inoperativitat expressada pel SN anterior i, per tant, ens sentim corresponsables de la situació. No només això, sinó que hem sigut testimonis de l'augment d’actituds sectàries i maquiavèl·liques que han impregnat, entre altres, dos dels processos de decisió més rellevants de la nostra història recent: la investidura del passat més de gener i la recent qüestió dels pressupostos"

Els sis membres del Secretariat Nacional citen les "actituds sectàries i maquiavèl·liques" a l'hora de decidir sobre el suport a la investidura d'Artur Mas després de les eleccions del 27 de setembre i la recent esmena a la totalitat dels pressupostos. De fet, per tots ells, les conseqüències d'aquestes decisions s'han traduït en "degoteig important de baixes" de militants en els darrers temps, que, assenyalen, "no ens podem permetre".

El Nacional ha pogut tenir accés a la carta on els membres del secretariat expliquen els motius de la dimissió. On exposen a més que hi ha hagut una "batalla" per controlar l'organització, fins al punt de posar en dubte el model assembleari del qual sempre s'han abanderat els anticapitalistes:

"La batalla per obtenir el control de l'organització ha condicionat la majoria dels debats, de la selecció d'alliberats i altres càrrecs dels òrgans nacionals com els propis integrants del grup parlamentari. Tot plegat, generant greus disfuncions democràtiques que posen en qüestió el model assembleari i transparent que ha caracteritzat la CUP durant anys".

Crida a la unitat

Malgrat aquestes paraules dels sis membres que han decidit plegar, en la missiva continuen fent una crida a la unitat de la militància de la CUP al voltant d'un projecte "netament democràtic" i a emprendre "urgentment un canvi de rumb" que els permeti avançar de forma decidida en la construcció de la unitat popular als Països Catalans i en la consecució de la República Catalana Independent.

I en aquesta lògica s'hi està treballant. De fet, el portaveu del Secretariat Nacional de la CUP, Xevi Generó, va assegurar dimecres que ja s’està treballant per renovar els membres de l’organisme i que aquest dilluns s’obrirà formalment el procés per escollir els nous membres.

Ara mateix s'està intentant negociar una única candidatura "de consens" que obtingui tant sí com no el suport del 65%, com a mínim, de la militància, que ara per primera vegada podrà votar telemàticament el secretariat nacional. Al darrere d'aquesta opció hi està treballant l'exdiputat de la CUP Quim Arrufat, segons ha pogut confirmar El Nacional, amb l'ajuda d'un parell o tres de persones que coneixen bé el territori, però de moment no hi ha cap nom concret sobre la taula.